Compania petroliera britanica BP cere in justitie circa 20 de miliarde de dolari firmei americane Halliburton pentru mareea neagra generata de explozia platformei sale Deepwater Horizon in Golful Mexic in 2010, a anuntat luni agentia Bloomberg, citata de AFP.

BP incearca sa obtina "valoarea costurilor si cheltuielilor care i-au fost imputate pentru a curata zona poluata si a o remedia", a precizat agentia financiara citand un document al justitiei, semnat de avocatul BP, Don Haycraft, scrie Mediafax.

Gigantul petrolier britanic vrea sa isi recupereze "beneficiile pierdute si/sau pierderea putului Macondo, precum si costurile si pagubele care i-au fost imputate in legatura cu accidentul de la Deepwater Horizon si mareea neagra rezultata", a precizat Bloomberg.

Or, potrivit ultimelor cifre publicate de grupul britanic, BP a platit deja 14 miliarde de dolari pentru curatarea coastelor si indemnizarea populatiei afectate de explozia putului Macondo, care a cauzat cel mai grav dezastru privind mediul din istoria Statelor Unite.

Nici avocatul BP, nici un purtator de cuvant al gigantului petrolier nu au putut fi contactati luni seara.

Explozia din 20 aprilie 2010 de la platforma Deepwater Horizon, situata la circa 80 de kilometri in largul New Orleans, a provocat moartea a 11 persoane si a raspandit sute de milioane de litri de titei in Golful Mexic, pana la inchiderea putului, dupa patru luni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un asigurator a lansat un serviciu de despagubiri online RCA si CASCO