Centrul de Cercetare in Economie si Afaceri (CEBR) estimeaza ca exista o sansa de 99% ca moneda unica sa nu supravietuieasca in urmatorii 10 ani. Euro a aniversat in acest week-end zece ani de la lansare.

"Se pare acum ca 2012 va fi anul in care zona euro incepe sa se dezmembreze", spune CEBR.

"Nu este un deznodamant sigur - noi estimam o probabilitate de 60% - dar previzunea noastra este ca pana la sfarsitul anului cel putin o tara (si posibil mai multe) vor parasi zona euro", spune Douglas McWilliams, directorul comisiei de experti.

El a adaugat ca Grecia va parasi zona euro "aproape sigur", iar Italia ar putea avea aceeasi soarta.

Ambele tari au fost afectate puternic de criza datoriilor, care le-a fortat sa ia masuri dure de austeritate, ceea ce a franat cresterea economica.

"A devenit clar in ultimul an ca este imposibil din punct de vedere politic sa fie luate masurile necesare pentru salvarea euro", a mai spus McWilliams.

Citeste si:

El a explicat ca pentru ca moneda euro sa supravietuiasca pe termen lung este nevoie ca tarile din zona euro sa fie suficient de competitive astfel incat prin cresterea economica pe care o vor genera sa isi poata plati datoriile.

Lipsa cresterii economice este practic ceea ce va duce in cele din urma la colapsul zonei euro.

Dezintegrarea zonei euro ar avea efecte catastrofale asupra economiei mondiale, dupa cum avertizeaza economistii de la HSBC, care considera va o depresiune globala va incepe in acest scenariu.

In acest context, cancelarul german Angela Merkel a a avertizat, cu ocazia aniversarii de zece ani a monedei euro, ca 2012 va fi mai dificil decat 2011, iar Europa are multe de facut pentru depasirea crizei.

In Franta, presedintele bancii centrale, Christian Noyer, a aparat uniunea monetara, afirmand ca euro poate deveni inca cea mai importanta moneda din lume daca stratele membre reusesc sa introduca o integrare fiscala mai ampla.