Pe piata secundara sunt tranzactionte de catre investitori obligatiuni deja emise, in timp ce piata primara include achizitia prin subscriere la emisiunile de instrumente financiare.

"Daca randamentele cresc din cauza panicii sau a contagiunii crizei din exterior, nu din cauza administrarii proaste a finantelor publice, ar putea fi oportuna o interventie a bancii centrale pe termen scurt in privinta obligatiunilor", a spus Rostowski intr-un interviu pentru saptamanalul Newsweek.

Polonia a folosit banca de stat BGK pentru a interveni pe piata obligatiunilor in septembrie, prin achizitii care au calmat investitorii si au coborat randamentele titlurilor pe termen lung.

Citeste si:

Randamentul obligatiunilor poloneze pe zece ani se situeaza la circa 5,88%, mult sub cele ale statelor de la periferia zonei euro, ale caror costuri de imprumut au urcat puternic in contextul crizei datoriilor.

Analistii considera ca, in cazul unei inrautatiri a crizei, investitorii straini, care detin circa 31% din obligatiunile Poloniei, si-ar putea reduce expunerea pe activele din Europa Centrala si de Est.

Pana in prezent banca Poloniei nu a cumparat obligatiuni pe piata secundara.