BCE a numit un belgian in functia de economist sef

Banca Centrala Europeana (BCE) l-a numit pe belgianul Peter Praet in functia de economist sef al institutiei, iar decizia prin care Germania pierde pentru prima data importantul post din conducerea BCE reprezinta un compromis cu Franta, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Praet, membru in consiliul director al BCE de anul trecut, il inlocuieste pe germanul Juergen Stark in postul de economist, functie cheie in definirea politicilor monetare ale bancii europene. Consiliul Director este format din sase membri, inclusiv presedintele BCE, Mario Draghi.

Decizia de a-l numi pe Praet, 62, nascut in Germania, economist sef indica un compromis, potrivit Reuters.

Germanul Joerg Asmussen si francezul Benoit Coeure, care au devenit membri ai Consiliului Director din ianuarie, erau considerati favoriti in cursa pentru acest post.

Functia de economist sef a fost detinuta pana in prezent doar de Germania, prin Stark si predecesorul acestuia, Otmar Issing. Asmussen nu are insa o experienta la fel de consistenta in domeniul economic in comparatie cu Praet sau Coeure.

Rolul de economist ii va permite lui Praet sa propuna ce decizie ar trebui sa ia BCE in privinta dobanzii de politica monetara la sedintele periodice. Propunerile economistului sef formeaza baza discutiilor pentru cei 23 de membri ai consiliului guvernatorilor.

Asmussen se va ocupa de relatiile internationale in Consiliul Director al BCE, iar Coeure va prelua portofoliul operatiunilor monetare, care include si supravegherea controversatului program de achizitii de obligatiuni guvernamentale derulat de banca.

Sursa foto: BCE


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri