9 Ianuarie 2012

Cum sunt expuse bancile din zona euro intre ele? Efectul de domino ar produce falimente in serie



Reteaua complexa de imprumuturi formata intre bancile din Europa inseamna ca riscul declansarii unui "bulgare de zapada" in cazul unui faliment necontrolat al unei economii mici precum cea a Greciei este mare. Intr-un asfel de scenariu, economiile mari nu pot scapa de contagiune, scrie The Telegraph.

Germania

Datoria totala: 2.061 miliarde euro

Datoria totala ca procent din PIB: 82%

Expunere: Germania este expusa cel mai mult pe sistemul bancar britanic (321 miliarde euro) si pe cel spaniol (117 miliarde euro).

Surse foto: Wikimedia Commons


Italia

Datoria totala: 1.846 miliarde euro

Datoria totala ca procent din PIB: 121%

Expunere: Expunerile Italiei sunt mici, de 111 miliarde pe Germania si circa 86 miliarde pe sistemul bancar austriac. Problema este ca Italia risca sa nu mai poata proteja sistemul bancar si in acest caz Franta este principala economie care va incasa acest soc, intrucat are o expunere de 366 miliarde euro pe sistemul bancar italian.

Franta

Datoria totala: 1.591 miliarde euro

Datoria totala ca procent din PIB: 86%

Expunere: Franta are cea mai mare expunere pe sistemul italian, de 365 miliarde euro. De asemenea, este creditor net fata de Belgia (167 miliarde euro) si Spania (118 miliarde euro).




Marea Britanie

Datoria totala: 1.362 miliarde euro

Datoria totala ca procent din PIB: 80%

Expunere: Marea Britanie are expuneri foarte mici in sistemele bancare din zona euro, dar in schimb are datorii mari catre bancile din Germania (321 miliarde euro) si Spania (326 miliarde euro).




Spania

Datoria totala: 642 miliarde euro

Datoria totala ca procent din PIB: 67%

Expunere: Spania are cea mai mare expunere in Marea Britanie, de 325 miliarde euro, dar in schimb datoreaza in total 235 miliarde euro catre banci din Franta si Germania.

Grecia

Datoria totala: 329 miliarde euro

Datoria totala ca procent din PIB: 165%

Expunere: Grecia este indatorata puternic catre toate tarile din zona euro. Cele mai mari datorii le are catre bancile din Franta (54 miliarde euro) si Germania (19 miliarde euro). In schimb, Grecia nu are expunere pe niciun sistem din zona euro.

Olanda

Datoria totala: 370 miliarde euro

Datoria totala ca procent din PIB: 65%

Expunere: Olanda este printre singurele state din zona euro care nu are expuneri pe datoriile tarilor cu probleme. Olanda are o expunere mai ridicata pe sistemul bancar din Belgia (95 miliarde euro) si pe cel spaniol (57 miliarde euro).

Belgia

Datoria totala: 2.061 miliarde euro

Datoria totala ca procent din PIB: 82%

Expunere: Belgia are o expunere marginala la criza datoriilor, fiind creditor net fata de Irlanda (21 miliarde euro), Italia si Spania (cate 19 miliarde euro pe fiecare). Pe de alta parte, Belgia este indatorata masiv fata de sistemul bancar din Spania (167 miliarde euro) si cel din Olanda (95 miliarde euro).

Irlanda

Datoria totala: 148 miliarde euro

Datoria totala ca procent din PIB: 109%

Expunere: Bancile din Irlanda datoreaza circa 50 miliarde euro catre bancile din Germania. De asemenea, banci din Belgia si Franta au creditat sistemul bancar irlandez cu aproape 40 miliarde euro. Irlanda are, in schimb, o expunere de 12 miliarde euro pe Marea Britanie si circa 4 miliarde euro pe sistemul bancar din Spania.

Austria

Datoria totala: 206 miliarde euro

Datoria totala ca procent din PIB: 72%

Expunere: Bancile austriece au expuneri mici pe sectoarele bancare ale statelor din zona euro, cea mai mare fiind pe Marea Britanie (12,6 miliarde euro). Institutiile de credit din Austria datoreaza in schimb circa 86 miliarde euro bancilor italiene si 34 miliarde euro celor germane.

Portugalia

Datoria totala: 161 miliarde euro

Datoria totala ca procent din PIB: 106%

Expunere: Portugalia are o expunere pe bancile elene de 10 miliarde euro, dar este in acelasi timp puternic indatorata fata de sistemul bancar spaniol (62 miliarde euro).





Citeste si