Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit in scadere calificativul de tara al Ungariei, de la "BBB-", ultima treapta in categoria recomandata pentru investitii, la "BB+", in categoria "junk" (trad.: "gunoi"), informeaza Mediafax.
Fitch este ultima dintre cele mai mari trei agentii de rating care retrogradaeaza Ungaria din cauza problemelor in asigurarea finantarii datoriei publice, a crizei din Europa si a perspectivelor mai slabe de crestere economica. Standard&Poor's si Moody's au luat deja decizii similare.

Perspectiva ratingului pentru imprumuturi pe termen lung este negativa, se arata intr-un comunicat al Fitch.

Calificativul pentru datorii pe termen scurt a fost de asemenea coborat, de la "F3" la "B". Ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in moneda locala a fost revizuit de la "BBB" la "BBB-".

"Retrogradarea Ungariei reflecta deteriorarea in continuare a situatiei fiscale a tarii, a climatului pentru refinantare externa si a perspectivelor de crestere economica, datorate partial politicilor economice neortodoxe ale Ungariei, care submineaza increderea investitorilor si complica incheierea unui nou acord cu FMI si UE", a afirmat Matteo Napolitano, director la divizia Fitch pentru ratinguri suverane.

Perspectiva Ungariei ramane negativa, indicand o probabilitate de peste 50% pentru o noua retrogradare in urmatorii doi ani.

Retrogradarea de catre Fitch nu este o surpriza, intrucat aliniaza ratingul tarii cu evalurarile din partea celorlalte doua agentii. Investitorii se orienteaza in majoritatea cazurilor dupa cel mai scazut rating acordat de cele trei mari agentii active la nivel global.

Liderul grupului parlamentar al Fidesz, János Lázár, a declarat joi, ca o astfel de decizie este de asteptat, in timp ce unii analisti anticipau chiar o retrogradare cu doua trepte, potrivit cotidianului ungar Portfolio.

Guvernul ungar si banca centrala vor de urgenta un acord cu FMI

Guvernul ungar a facut un pas important spre detensionarea relatiei cu FMI si Comisia Europeana, premierul Viktor Orban anuntand vineri, dupa o intalnire la invitatia guvernatorului Andras Simor, ca executivul si banca centrala vor de urgenta incheierea unui acord de finantare externa. Cititi mai multe detalii despre situatia din Ungaria.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri