Hildebrand a anuntat o conferinta de presa la 15:15 la Berna (16:15 ora Romaniei), in cadrul careia intentioneaza "sa prezinte mai multe documente", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Presedintele Bancii Elvetiei a fost chemat luni pentru o audiere de o comisie parlamentara cu privire la tranzactia valutara controversata efectuata de sotia sa la scurt timp inainte ca banca centrala sa ia cea mai importanta decizie de anul trecut, plafonand cursul francului.

Seful bancii centrale incearca sa combata acuzatiile de insider trading aparute dupa ce un angajat al bancii Sarasin, prin care lucreaza familia oficialului, a "scurs" detaliile privind o tranzactie efectuata de sotia guvernatorului catre avocatul unui adversar politic al acestuia.

Kashya Hildebrand a schimbat pe 15 august 400.000 de franci elvetieni in 504.000 de dolari, iar trei saptamani mai tarziu Banca Elvetiei, sub conducerea lui Hildebrand, a plafonat cursul francului pentru a opri aprecierea in raport cu dolarul si euro, venind astfel in sprijinul exportatorilor.

Hildebrand si presedintele consiliului bancar al bancii elvetiei, Hansueli Raggenbass, au programate audieri luni in comisia economica a parlamentului, potrivit Reuters.

Citeste si:

In contextul apelurilor la demisie venite din partea adversarilor politici, Hildebrand a declarat saptamana trecuta ca a aflat "a doua zi" de tranzactia sotiei sale, respingand acuzatiile aduse de revista Weltwoche, care sustine ca oficialul a autorizat personal tranzactia.

In presa elvetiana au aparut duminica, pe surse, extrase din mai multe emailuri care par sa confirme ca tranzactia fusese initiata si efectuata de sotia guvernatorului.

"Pe viitor, nu mai ai voie sa faci astfel de tranzactii valutare, daca nu vor fi la initiativa mea sau daca nu le aprob", a scris Hildebrand intr-un email transmis in august sotiei sale si administratorului contului familial, aparut duminica in presa.

Presa elvetiana scrie ca Hildebrand ar putea prezenta mesajele email si comisiei parlamentare.

Sursa foto: DoubleClick.org