Fondul European de Stabilitate Financiara a pierdut calificativul "AAA", fiind retrogradat cu o treapta, la "AA+", de catre agentia de rating Standard and Poor's, care nu a exclus revenirea la calificativul "AAA" in cazul in care vor fi oferite garantii suplimentare, informeaza AFP.

Decizia este consecinta retrogradarii Frantei si Austriei, state din zona euro care aveau calificativele "AAA" si permiteau Fondului European de Stabilitate Financiara, prin garantiile lor, sa beneficieze de cel mai inalt rating al S&P, scrie Mediafax.

Intr-un comunicat, S&P precizeaza totusi ca ar putea revizui calificativul FESF. "Daca vom constata ca obligatiunile pe termen lung ale FESF vor fi sustinute deplin prin garantii ale statelor membre ce beneficiaza de calificativul AAA, am putea reveni la AAA", precizeaza S&P.

Presedintele BCE, Mario Draghi, apreciaza ca Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) are nevoie de garantii suplimentare dupa retrogradarea cu o treapta de catre S&P, informeaza AFP.

"Sunt necesare contributii suplimentare din partea tarilor care inca au calificativul AAA pentru ca FESF sa isi pastreze aceeasi capacitate si pentru a acorda imprumuturi la acelasi nivel", a declarat Draghi.

Presedintele Bancii Centrale Europene considera ca situatia economica este "foarte grava", lansand totusi un apel pentru detasarea de evaluarile agentiilor de rating, informeaza AFP.

"Situatia s-a agravat de la audierea fostului presedinte al BCE", Jean-Claude Trichet, a spus Draghi in fata membrilor Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European.

"Suntem intr-o situatie foarte grava, dar nu trebuie sa ne acoperim fetele", a spus Draghi.

Cu toate acestea, Mario Draghi a lansat un apel pentru detasarea de evaluarile agentiilor de rating, afirmand ca acestea trebuie considerate "un parametru printre multi altii".

Draghi a adresat aceasta recomandare agentiilor de reglementare, investitorilor si bancilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei