Ministrul britanic de Finante George Osborne a declarat luni, intr-o vizita la Hong Kong, ca lucreaza impreuna cu banci chineze si britanice pentru ca Londra sa devina un nou centru important de operatiuni pentru piata yuanului, potrivit Mediafax.

"Londra este ideal plasata pentru a reprezenta o poarta de intrare pentru operatiunile bancare asiatice si investitiile in Europa, precum si ca o punte catre Statele Unite", a afirmat Osborne intr-un discurs sustinut la un forum financiar in Hong Kong.

Angajamentul survine in conditiile in care Marea Britanie resimte tot mai puternic efectele incetinirii activitatilor economice in Europa, iar unele banci britanice au avertizat ca isi vor muta sediile centrale in strainatate, pentru a scapa de reglementarile financiare stricte.

Citeste si:

Guvernul britanic spera ca prin crearea unui centru de tranzactionare a yuanului la Londra va consolida pozitia acesteia de centru financiar in raport cu cele din New York si Hong Kong si va ajuta totodata atragerea de investitii chineze in alte sectoare, inclusiv in infrastructura.

Osborne a explicat ca Londra este deja cea mai mare piata de schimb valutara din lume, iar folosirea in mai mare masura a yuanului va aduce beneficii substantiale economiei chineze si economiei mondiale.