Autoritatile de la Madrid au programata pentru joi o emisiune de obligatiuni pe 10 ani, considerata un adevarat test pentru interesul investitorilor, scrie Mediafax.

Trezoreria spaniola intentiona sa atraga de pe pietele financiare 4-5 miliarde de euro luni.

Randamentele titlurilor pe 12 si 18 luni au fost de 2,049% si 2,399%, usor sub asteptari si la jumatate fata de licitatii cu maturitati similare organizate in decembrie. Imprumutul din decembrie a avut loc inainte ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa introduca lichiditati masive in sistemul bancar.

Citeste si:

"Este clar ca masurile extraordinare de lichiditate adoptate de BCE au reusit sa relaxeze criza creditelor care se extindea in Europa si au deschis un canal indirect de finantare pentru statele de la periferia zonei euro", a declarat Nicolas Lopez, analist la M&G Valores.

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a revizuit, vineri, in scadere cu doua trepte ratingul Spaniei, parte a unui val de retrogradari in zona euro.

Spania va incerca joi sa vanda obligatiuni de 3,4-4,5 miliarde de euro, cu scadenta in 2016, 2019 si 2022, ultimele doua maturitati depasind cu mult durata de trei ani a imprumuturilor acordate de BCE bancilor.