Europa ar putea avea din acest an propria sa agentie independenta de rating, care sa concureze Standard&Poor's, Moody's si Fitch, potrivit omului de afaceri german Roland Berger, care vrea sa infiinteze in acest scop o organizatie non-profit, sub forma unei fundatii, scrie Mediafax.
Planurile de infiintare a agentiei sunt in faza avansata, iar noua institutie privata ar putea incepe activitatea cel mai devreme in prima jumatate a acestui an, a declarat Berger publicatiei italiene Corriere della Sera, citata de Reuters.

Omul de afaceri, fondator al unei companii de consultanta care ii poarta numele, a promovat initiativa pe langa guvernele europene si companii, pentru a atrage sprijin si finantare pentru noua agentie si spera ca a obtinut 300 de milioane de euro din partea investitorilor.

"Modelul propus este al unei agentii ale carei servicii sunt platite de clienti, care au interesul sa obtina rezultate obiective", a explicat Berger.

Cum se va diferentia de competitie?
Partenerul lui Berger, Markus Krall, care are rolul de a infiinta efectiv agentia, a declarat saptamanalului german Euro am Sonntag ca agentia se va diferentia de concurentii sai prin acceptarea raspunderii juridice pentru analizele facute.

Astfel, clientii vor putea solicita despagubiri din partea agentiei, ceea ce, in opinia lui Krall, va fi un "stimulent puternic" pentru analize corecte.

"In prezent, ratingurile sunt considerate din punct de vedere juridic doar simple opinii, care nu intra sub incidenta legilor referitoare la despagubiri", a spus Krall.

S&P, Moody's si Fitch, criticate de europeni
Liderii europeni au criticat S&P, Moody's si Fitch, afirmand ca s-au grabit sa retrogradeze ratingurile tarilor indatorate din regiune in pofida programelor de salvare si de austeritate.

S&P a redus in aceasta luna ratingurile a noua state din zona euro, privand Franta si Austria de calificativele maxime triplu "A", dar nu si Germania.

Planul lui Berger pentru noua agentie, care va fi inregistrata in Olanda, a primit semnale de sprijin din partea Comisiei Europene si a guvernelor din regiune, dar si a Chinei si a unora dintre statele arabe, conform publicatiei italiene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri