Italienii isi doresc dublarea fondului european de stabilitate la 1.000 MLD. EURO

Premierul italien Mario Monti vrea dublarea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) din zona euro la 1.000 de miliarde de euro, pentru crearea unui climat de incredere in moneda unica europeana, potrivit saptamanalului german Der Spiegel, scrie Mediafax.

Monti considera ca increderea care s-ar crea pe pietele financiare prin aceasta masura ar permite scaderea dobanzilor obligatiunilor suverane.

Monti a facut deja propunerea guvernului german condus de cancelarul Angela Merkel.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, crede la randul sau ca Mecanismul European de Stabilitate (ESM), care va inlocui EFSF, ar trebui sa aiba o capacitate mai mare decat nivelul planificat de 500 de miliarde de euro, potrivit Der Spiegel.

Draghi considera ca fondurile care mai sunt la dispozitia EFSF dupa imprumuturile acordate Irlandei si Portugaliei ar trebui puse la dispozitia ESM, pe langa cele 500 de miliarde de euro.

Proiectul de tratat referitor la ESM va fi discutat luni de ministrii de Finante din zona euro si este probabil sa fie aprobat de liderii UE la un summit din 30 ianuarie, au declarat saptamana trecuta oficiali din zona euro

Ratingul EFSF a fost retrogradat recent de Standard&Poor's de la nivelul maxim triplu "A" la "AA+".

Fondul a reusit insa marti sa vanda obligatiuni in valoare de 1,5 miliarde de euro, pe termen de sase luni, cu o dobanda de 0,26%. Cererea a fost de trei ori mai mare decat oferta.

Anuntul S&P referitor la retrogradarea EFSF a relansat discutiile privind necesitatea de consolidare a acestui fond, destinat sustinerii tarilor cu probleme financiare din zona euro.

Seful BCE a estimat ca sunt necesare contributii suplimentare din partea statelor cu ratinguri triplu "A", pentru ca EFSF sa poata sa se imprumute la aceleasi dobanzi, chiar daca a fost retrogradat.

EFSF poate in prezent sa dea imprumuturi totale de 250 de miliarde de euro, fata de capacitatea sa initiala de 440 miliarde de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri