"Asteptarile mele minime sunt ca Banca Nationala a Elvetiei sa mentina pragul maxim de 1,2 franci pentru un euro. Pe termen mediu, anticipez ca paritatea va fi de aproximativ 1,4 franci pentru un euro", a apreciat Schneider-Ammann.

Banca Elvetiei a stabilit in septembrie un prag maxim de 1,2 franci pentru un euro, pentru a impiedica aprecierea in continuare a monedei elvetiene care ameninta sa duca economia tarii in recesiune.

Riscurile la adresa industriei provocate de cursul de 1,2 franci se mentin inca. "Companiile mici si mijlocii nu pot face investitii sau angajari", a spus ministrul.

Citeste si:

De la introducerea plafonului maxim, francul a fost tranzactionat la 1,2-1,25 unitati pentru un euro, iar mentinerea cursului la acest nivel a fost alimentata de demisia fostului presedinte al bancii centrale, Philipp Hildebrand, in urma unui scandal.

Schneider-Ammann sustine insa ca aprecierea francului nu are nicio legatura cu demisia lui Hildebrand, ci mai degraba cu retrogradarile de ratinguri ale unor state din zona euro, de catre Standard&Poor's, care au dus la o crestere a cererii pentru moneda elvetiana, considerata sigura.