Ani de zile, Japonia a folosit o economie orientata spre export pentru a sustine dezvoltarea unor branduri globale precum Toyota, Sony sau Canon, si o forta industriala invidiata la nivel global.

Date oficiale care urmeaza sa fie anuntate miercuri vor arata ca tara a inregistrat deficit comercial pentru prima data din 1980, in contextul achizitiilor de combustibili fosili pentru a compensa pierderea productiei de energie nucleara.

Japonia ar putea anunta, miercuri, un deficit comercial de 2.400 miliarde de yeni (31,2 miliarde de dolari), afirma Seiji Adachi, senior economist la Deutsche Securities.

Citeste si:

Economistii se asteapta ca Japonia sa ramana pe deficit comercial in urmatorii ani, ca urmare a dezastrului de la Fukushima, care a fortat oprirea celor mai multe centrale nucleare din tara.
Deficitul comercial ar putea atinge un maxim de 5.000 de miliarde de yeni in 2015, din cauza importurilor scumpe de energie, a declarat Hiroaki Muto, senior economist la Sumitomo Mitsui Asset Management.

Comertul nipon ar urma sa revina ulterior pe surplus, insa trendurile pe termen lung indica o diminuare a excedentului. Aprecierea yenului la un nivel record fata de dolar anul trecut, 77 de yeni pe dolar comparativ cu peste 250 yeni pe dolar in 1980, pune presiune pe competitivitatea exportatorilor niponi si incurajeaza transferul productiei in afara tarii.