Capitalismul a dezamagit societatea, din cauza cresterii inechitatii veniturilor si a somajului ridicat, mai ales in randul tinerilor, a afirmat Sharan Burrow, secretarul general al Confederatiei Internationale a Sindicatelor, cu sediul la Bruxelles.

Comunitatea oamenilor de afaceri si-a pierdut "busola morala", a spus Burrow.

"Trebuie sa reproiectam modelul. Trebuie sa-l resetam. Opriti lacomia. Daca angajatorii, muncitorii si guvernele nu discuta, capitalismul va continua sa dezamageasca", a adaugat ea.

In timp ce modul in care comunitatea de afaceri isi indeplineste responsabilitatile sociale reprezinta o problema de dezbatut, sunt necesare eforturi astfel incat capitalismul sa fie corect si sa serveasca mai bine societatea, potivit unui comunicat al Forumului, dupa dezbaterea privind capitalismul organizata de revista Time.

Alti participanti la dezbatere nu au fost de acord referitor la modul in care comunitatea de afaceri si-a indeplinit responsabilitatile fata de societate.

Citeste si:

"Comunitatea de afaceri nu si-a pierdut busola morala. Capitalismul ar putea fi cel mai rau sistem posibil, cu exceptia tuturor celorlalte", a spus David M. Rubenstein, cofondator si director operational la Carlyle Group. Companiile nu se gandesc cum sa reduca avutia si numarul de locuri de munca, a spus el. Pentru a asigura un capitalism corect, ar trebui sa se acorde mai multa atentie legilor si reglementarilor, investitiilor in educatie, promovarii creativitatii si inovatiei.

Cresterea inechitatilor este cauzata nu de politicile rele ale companiilor, ci de "forte mult mai puternice", precum dezvoltarea tehnologica, aparitia unei piete globale si nevoia de inovatie, a declarat Raghuram G. Rajan, profesor la Booth School of Business a Universitatii din Chicago.

Aceste forte cresc cererea pentru angajati cu inalta calificare si imping in sus veniturile acestora, a spus el.

"Dezbaterea este despre cum sa avem inovatia si creativitatea de care avem nevoie. Trebuie sa vorbim despre inovatie, sustenabilitate reala si reforme, nu despre corporatii si lacomie. Este vorba despre luarea deciziilor. Trebuie sa vorbim despre crearea de locuri de munca, nu despre siguranta slujbelor", a afirmat Ben J. Verwaayen, director general al Alcatel-Lucent.

Editia 42-a a reuniunii anuale de la Davos are tema: "Marea Transformare: Formarea de Noi Modele".