Comisia pentru Energie a Parlamentului "analizeaza un proiect privind oprirea exporturilor de petrol catre Europa", potrivit purtatorul de cuvant al acestei comisii, Emad Hosseini, scrie Mediafax.

El a precizat ca acest proiect ar trebui prezentat duminica Majlis, care va decide daca si cand il va inscrie pe ordinea de zi.

"Daca acest proiect va fi adoptat, Guvernul va fi obligat sa opreasca vanzarea de petrol catre europeni inainte ca acestia sa aplice sanctiunile", a precizat el.

Tarile UE au convenit luni sa impuna un embargo petrolier gradual fara precedent impotriva Iranului, pentru a sanctiona banca centrala iraniana in scopul de a intrerupe finantarea programului sau nuclear controversat.

Citeste si:

"Proiectul de lege vizeaza sa oblige Guvernul sa inceteze sa mai vanda petrol Europei inainte de a intra in vigoare embargoul UE", a confirmat un alt parlamentar, Hassan Ghafourifard, pe site-ul de Internet al Majlis.

Noile contracte petroliere cu Iranul au fost interzise de catre UE cu efect imediat, dar tarile cele mai dependente au termen pana la 1 iulie sa anuleze contractele existente pentru a gasi alti furnizori.

Iranul vinde aproximativ 20 la suta din petrol tarilor europene, in special Italiei, Spaniei si Greciei.