Premierul britanic David Cameron a criticat cu vehementa proiectul franco-german de taxare a tranzactiilor financiare, pe care l-a calificat drept "o nebunie", dar si lipsa de productivitate a Uniunii Europene, care ar trebui sa dea dovada de indrazneala, transmite AFP, preluat de Mediafax.
"Apararea taxei pe tranzactiile financiare este pur si simplu o nebunie, intr-un moment in care Europa incearca sa isi imbunatateasca cresterea economica", a afirmat Cameron intr-un discurs sustinut in fata oamenilor de afaceri si politicienilor participanti la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Cameron a adus in sprijinul afirmatiilor sale chiar estimarile Comisiei Europene referitoare la impactul introducerii taxei in Uniunea Europeana, care este improbabila avand in vedere opozitia britanica.

Potrivit premierului britanic, CE a estimat pierderea a 500.000 de locuri de munca, reducerea cu circa 200 de miliarde de dolari a PIB-ului UE si retragerea de pe unele piete financiare din regiune a circa 90% dintre operatori.

"Nu putem continua in acest fel", a spus Cameron, cerand europenilor sa dea dovada de indrazneala, asa cum a facut Marea Britanie.

"Prin masuri curajoase de reducere a datoriei, Marea Britanie a demonstrat ca este posibila recastigarea increderii pietelor financiare", a adaugat Cameron.

El a aratat ca situatia din Europa este ceva mai buna fata de anul trecut, dar lucrurile nu au fost reglate si in aceste conditii zona euro trebuie sa ia decizii rapide pentru iesirea din criza si continuarea integrarii economice si financiare.

"Nu ma numar printre cei care cred ca monedele unice nu pot functiona. Uitati-va la America si Regatul Unit. Dar pentru reusita uniunilor monetare este nevoie de cateva caracteristici comune", a explicat premierul.

Cameron a mentionat o banca centrala comuna care sa stea cu fermitate in spatele sistemului financiar si monetar, integrarea economica cat mai profunda, cu flexibilitatea necesara pentru absorbirea socurilor economice, dar si un sistem de transferuri bugetare si de euroobligatiuni care sa faca fata tensiunilor si dezechilibrelor intre diferitele tari care fac parte din Uniune.
Din pacate, a spus el, nu numai ca zona euro nu are toate aceste caracteristici, dar nu are cu adevarat niciuna dintre ele.

"Nu pretind ca va fi usor. Sunt etape radicale, masuri dificile pentru toate tarile", a recunoscut oficialul britanic, admitand ca acesta este si motivul pentru care Marea Britanie nu a intrat in zona euro.

Marea Britanie este membra a Uniunii Europene nu din greseala, ci pentru ca a dorit acest lucru, a mai spus Cameron, adaugand ca britanicii vor succesul Europei, nu doar economic dar si ca forta politica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri