Cresterea este dramatica in randul tinerilor cu varste sub 25 de ani, rata ajungand la 51,4%, in timp ce peste un milion si jumatate de familii au toti membrii in somaj, transmite AFP.

In ultimele trei luni din 2011, in Spania au fost inregistrati 300.000 de noi someri, numarul total al acestora ajungand la 5,27 milioane.
Numarul noilor someri a fost in ultimele trei luni ale anului trecut cu 148.000 de persoane mai mare fata de trimestrul al treilea.

In aceste conditii, rata somajului, cea mai ridicata in randul tarilor industrializate, a atins cel mai inalt nivel dupa cel inregistrat in primul trimestru al anului 1995.

Citeste si:

Somajul din Spania s-a triplat in numai patru ani, de la un minim istoric de 7,95% atins in 2007.

"Este rezultatul contractiei economice, dar si al masurilor de echilibrare bugetara aplicate rapid", a declarat Javier Velazquez, profesor la universitatea Complutense din Madrid.

Spania trebuie sa economiseasca peste 40 de miliarde de euro, pentru a reduce deficitul bugetar de la circa 8% in 2011 la 4,4% in acest an, conform obiectivului stabilit de guvern. In aceste conditii, Banca Spaniei anticipeaza ca economia se va contracta cu 1,5% in acest an.