"Progresele sunt spectaculoase. Este uimitor, daca se compara situatia actuala cu cea de acum cinci luni, zona euro se afla intr-o alta lume", a afirmat Draghi la Forumul Economic Mondial.

El a aratat ca s-au intamplat multe lucruri pozitive pe pietele financiare, bancile au mai mult capital, mai putine datorii si "sunt intr-o anumita masura imunizate fata de caracteristicile perverse ale crizei financiare".

"Daca va uitati la progresele referitoare la pactul bugetar, acum trei luni nici macar nu se punea o astfel de problema", a spus Draghi.

Intrebat despre depozitele masive constituite de banci la BCE dupa ce institutia le-a acordat imprumuturi pe termen de trei ani in valoare de aproape 500 de miliarde de euro, Draghi s-a declarat linistit.

"Nu poate fi altfel. Banii circula si revin la BCE" a spus presedintele BCE.

Citeste si:

In ceea ce priveste circulatia acestor bani in economie, Draghi s-a referit la mai multe elemente.

"In primul rand, bancile care s-au imprumutat de la BCE sunt diferite de cele care au facut depuneri", a aratat Draghi.

El a adaugat ca piata obligatiunilor, extrem de tensionata pana acum, s-a redeschis intr-o anumita masura, astfel incat sunt anumite dovezi privind intrarea in sistemul financiar a unor miliarde de euro.

Seful BCE a precizat ca este inca prea curand de stiut daca imprumuturile date bancilor de catre BCE finanteaza cu adevarat economia reala.