Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a anuntat ca Guvernul va propune cresterea cu "1,6 puncte (procentuale) a TVA", in vederea compensarii unei atenuari a costurilor sociale suportate de intreprinderi.

"Aceasta masura va fi pusa in aplicare abia la 1 octombrie. Noi speram ca acest lucru va declansa (pana atunci) achizitii prin anticipare, care vor alimenta cresterea" economica, a adaugat el, relateaza Mediafax.

Scopul reformei este sa restabileasca competitivitatea economiei franceze si sa stopeze o adevarata hemoragie de locuri de munca in sectorul industrial. "De zece ani, Franta a pierdut 500.000 de locuri de munca in sectorul industrial", a subliniat Sarkozy, notand ca, pentru un salariu de 4.000 de euro, in Germania costurile se ridica la 840 de euro, fata de o suma "dubla in Franta".

El a insistat asupra faptului ca reforma sa in domeniul protectiei sociale, vizand o crestere a costului acesteia suportata de consum si mai putin de munca, este inspirata de actiunea cancelarului social-democrat german Gerhard Schroeder.

Nivelul normal al TVA va creste la 21,2%, lucru care va permite finantarea unor scutiri in valoare de 13 miliarde de euro.

Presedintele francez a anuntat, de asemenea, ca Franta va introduce in august o taxa de 0,1% asupra tranzactiilor financiare.

S-a "luat decizia crearii unei taxe asupra tranzactiilor financiare", a motivat Sarkozy, cu speranta "crearii unui soc" si antrenarii ulterioare a altor tari europene care, pana in prezent, au fost ostile unei asemenea taxe.

Presedintele francez, care a refuzat sa confirme in mod oficial ca este candidat in alegerile prezidentiale din 22 aprilie si 6 mai, a semnalat, in schimb, o ameliorare pe frontul crizei din zona euro.

"Sunt puse elementele unei stabilitati a situatiei financiare a lumii si Europei", a declarat el. "Europa nu mai este pe marginea prapastiei", a adaugat Sarkozy, cu o zi inainte de summitul european de la Bruxelles.

El a anuntat totodata ca deficitul public al Frantei din 2011 ar fi mai bun decat s-a prevazut, atingand un nivel de 5,4% din Produsul Intern Brut (PIB), poate 5,3%, fata de 5,7%, cat era prevazut pana in prezent.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Raspunsul directorului BNR: Sunt declaratii politice
Setari Cookie-uri