Companiile din intrega lume trebuie sa-si refinanteze, in acest an, datorii estimate la peste 2.000 de miliarde de dolari, si va avea loc o competitie acerba pentru atragerea de capital, potrivit unui raport al PwC.

In acest an trebuie sa fie refinantate credite de peste 2.000 de miliarde de dolari la nivel global, iar in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) trebuie refinantate imprumuturi de 250 de miliarde de dolari, potrivit raportului PwC Investor view, "How to win the competition for capital".

Compania de audit si consultanta citeaza date Standard & Poor’s pentru nivelul datoriilor la nivel global, respectiv BIS in cazul celor din regiunea EMEA.

"Specialistii in investitii au avertizat PwC ca acele companii care nu-si vor prezenta in mod transparent informatiile legate de cashflow si de datoriile contractate s-ar putea sa intampine dificultati in a obtine surse de finantare. Va exista o lupta serioasa pentru capital, iar managementul companiilor s-ar putea sa descopere ca nu va putea obtine refinantari in conditiile cu care era obisnuit", se arata intr-un comunicat al PwC, citat de Mediafax.

Imprumuturile pe termen de 5 ani contractate in 2007 trebuie refinantate in cursul acestui an, iar conditiile dificile de piata ii vor determina pe creditori sa-si inaspreasca criteriile de acordare a creditelor, arata consultantii.

"Companiile s-au vazut deja puse in fata unei monitorizari mai stricte din partea institutiilor de reglementare si a investitorilor. In actualul climat economic, incapacitatea de a prezenta foarte clar informatiile legate de lichiditate si indatorare poate face diferenta dintre a ramane la suprafata apei sau a te ineca. Daca firmele doresc sa ramana bancabile in actualul climat financiar, informatia financiara de calitate este esentiala", a declarat in comunicat John Webster, liderul departamentului de audit al PwC Romania.

PwC a analizat cele mai recente raportari anuale ale companiilor incluse in indicele FTSE 100 pentru a vedea practicile acestora in materie de transparenta a situatiilor financiare, iar analiza a relevat ca numai 55% dintre acestea au furnizat informatii suficient de detaliate cu privire la structura datoriilor lor pentru ca investitorii sa poata intelege cu exactitate cum a evoluat balanta financiara de-a lungul anului, in vreme ce doar 38% dintre companii ofera informatii detaliate referitoare la data de maturitate a imprumuturilor contractate, pentru ca investitorii sa aiba o imagine clara a sumelor de rambursat in urmatorii cinci ani.

Totodata, 48% dintre companii nu ofera informatii simplificate referitoare la fluxul de numerar, ceea ce-i forteaza pe investitori sa caute informatia relevanta in note complexe de subsol.

Dintre companiile din indicele FTSE 100, numai 12% au respectat toate aceste criterii, conform analistilor.

Raportul PwC prezinta zonele cheie de raportare pe care investitorii ar dori sa le vada imbunatatite. Acestia au indicat trei domenii in care schimbarile modalitatilor de raportare ar putea sa sporeasca sansele de a accesa finantare: prezentarea fluxului de numerar, a ajustarilor datoriilor nete si nivelul datoriei.

"Anul 2012 va fi unul dificil pentru companii, in conditiile in care pietele financiare sunt in continuare afectate de turbulente. Acest lucru a dus la un mediu de finantare foarte dificil. Conditiile de creditare din 2012 sunt foarte diferite de cele de dinainte de inceperea crizei, iar companiile romanesti care intentioneaza sa-si refinanteze datoriile anul acesta, ar trebui sa ia in calcul recomandarile analistilor cu privire la transparenta raportarilor financiare, altfel risca sa-si compromita sansele de obtine finantarea de care au nevoie", a mai spus Webster.

Reteaua de firme PwC este prezenta in 158 de tari si are aproape 169.000 de specialisti, care asigura servicii de audit, consultanta fiscala si pentru afaceri.

Sursa foto: freedigitalphotos.net.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri