Documentul urmeaza sa fie discutat luni de liderii europeni la summit-ul de la Bruxelles si exista asteptari ca aceasta versiune va fi aprobata. Noua varianta a pactului fiscal contine putine mofificari fata de versiunile precedente, noteaza WSJ.

"In cazul in care Curtea considera ca statul vizat nu i-a respectat decizia, poate impune plata unei penalitati adecvate circumstantelor, dar care nu va depasi 0,1% din PIB" se arata in document, relateaza Mediafax.

De asemenea, orice stat care vrea sa foloseasca, incepand din martie 2013, fondul permanent de ajutor financiar al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, va trebui sa adopte inainte pactul fiscal, care va fi activat dupa ratificarea de catre parlamentele nationale din 12 tari.
Liderii europeni vor discuta luni doua aspecte nerezolvate privind pactul fiscal. Primul este daca tarile care au semnat pactul vor putea participa la reuniunile la care se discuta probleme privind zona euro. O alta chestiune ce va fi analizata este eventuala impunere de sanctiuni tarilor care nu respecta prevederile pactului in privinta indatorarii raportate la PIB.

Citeste si:

Documentul va arata ca au aparut "semne incipiente" ale unei stabilizari economice in Europa, dar tensiunile de pe pietele financiare continua sa afecteze economia.

Aproape toate statele UE, inclusiv Romania, au anunta in luna decembrie ca vor adera la pactul fiscal. Marea Britanie a transmis ca nu va adopta pactul, intrucat nu a obtinut o serie de concesii pentru sectorul financiar.