Grecia ar putea oferi creditorilor privati in cadrul negocierilor de restructurare a datoriilor dobanzi mai mari la obligatiunile preschimbate in functie de cresterea economica, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discutiilor, informeaza Mediafax.
Creditorii au redus saptamana trecuta de la 4,25% la 3,6% cuponul minim acceptat in medie pentru obligatiunile cu maturitatea pe 30 de ani pe care le vor primi in schimbul titlurilor cu scadenta pe termen scurt si mediu, dupa ce mai multi oficiali europeni au cerut investitorilor privati sa accepte pierderi mai mari, au afirmat anterior surse apropiate discutiilor.

Cuponul mai scazut ar ridica pierderile creditorilor privati la minimum 70% din valoarea nominala a obligatiunilor, iar adaugarea unei clauze de variatie cu Produsul Intern Brut (PIB), care ar asigura cresterea dobanzilor odata cu revenriea economiei grecesti, ar reduce pierderile raportate la valoarea neta actuala cu pana la 3 puncte procentuale, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate negocierilor.

Grecia si creditorii privati sunt aproape de incheierea unui acord care include aceasta clauza prin asa-numite "certificate PIB", care odata activate vor creste dobanzile platite de statul elen, au aratat sursele.

In plus, pentru a intari increderea creditorilor in acord, noile obligatiuni vor fi guvernate de legea britanica, si nu de cea elena, pentru a oferi mai multa protectie detinatorilor de obligatiuni, au afirmat sursele.

Grecia trebuie sa negocieze acordul voluntar al creditorilor privati pentru restructurarea datoriilor si reducerea datoriei de stat prin preschimbarea titlurilor cu maturitati pe termen mediu si scurt in obligatiuni pe 30 de ani.

De deznodamantul negocierilor depinde aprobarea celui de-al doilea acord de finantare externa a Greciei din partea Comisiei Europene si Fondului Monetar International (FMI), cu o valoare prevazuta la 130 miliarde euro.

Grecia are urmatoarea scadenta semnificativa pe 20 martie, cand trebuie sa rascumpere obligatiuni de 14,5 miliarde euro si are nevoie de finantare externa pentru a nu intra in incapacitate de plata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri