2 Februarie 2012

Grecia ar putea oferi creditorilor privati dobanzi legate de cresterea economica



Grecia ar putea oferi creditorilor privati in cadrul negocierilor de restructurare a datoriilor dobanzi mai mari la obligatiunile preschimbate in functie de cresterea economica, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discutiilor, informeaza Mediafax.

Creditorii au redus saptamana trecuta de la 4,25% la 3,6% cuponul minim acceptat in medie pentru obligatiunile cu maturitatea pe 30 de ani pe care le vor primi in schimbul titlurilor cu scadenta pe termen scurt si mediu, dupa ce mai multi oficiali europeni au cerut investitorilor privati sa accepte pierderi mai mari, au afirmat anterior surse apropiate discutiilor.

Cuponul mai scazut ar ridica pierderile creditorilor privati la minimum 70% din valoarea nominala a obligatiunilor, iar adaugarea unei clauze de variatie cu Produsul Intern Brut (PIB), care ar asigura cresterea dobanzilor odata cu revenriea economiei grecesti, ar reduce pierderile raportate la valoarea neta actuala cu pana la 3 puncte procentuale, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate negocierilor.

Grecia si creditorii privati sunt aproape de incheierea unui acord care include aceasta clauza prin asa-numite "certificate PIB", care odata activate vor creste dobanzile platite de statul elen, au aratat sursele.

In plus, pentru a intari increderea creditorilor in acord, noile obligatiuni vor fi guvernate de legea britanica, si nu de cea elena, pentru a oferi mai multa protectie detinatorilor de obligatiuni, au afirmat sursele.

Grecia trebuie sa negocieze acordul voluntar al creditorilor privati pentru restructurarea datoriilor si reducerea datoriei de stat prin preschimbarea titlurilor cu maturitati pe termen mediu si scurt in obligatiuni pe 30 de ani.

De deznodamantul negocierilor depinde aprobarea celui de-al doilea acord de finantare externa a Greciei din partea Comisiei Europene si Fondului Monetar International (FMI), cu o valoare prevazuta la 130 miliarde euro.

Grecia are urmatoarea scadenta semnificativa pe 20 martie, cand trebuie sa rascumpere obligatiuni de 14,5 miliarde euro si are nevoie de finantare externa pentru a nu intra in incapacitate de plata.



Citeste si