Statele Unite au pus sub acuzare Wegelin, cea mai veche banca din Elvetia destinata clientilor bogati, pentru ca a ajutat americani bogati sa evite plata taxelor pentru cel putin 1,2 miliarde de dolari, bani ascunsi in conturi bancare din paradisuri fiscale, a anuntat Departamentul Justitiei, potrivit Mediafax.
Este pentru prima data cand o banca din afara SUA a fot pusa sub acuzare de catre autoritatile americane pentru ajutarea americanilor sa comita evaziune fiscala, potrivit Reuters.

Autoritatile americane au pus sub sechestru fonduri de 16 milioane de dolari apartinand bancii elvetiene UBS, care a actionat ca intermediar pentru Wegelin. Intrucat Wegelin nu are sucursale in afara Elvetiei, a folosit serviciile altor banci pentru a se ocupa de banii clientilor americani.

In 2009, UBS a incheiat un acord amiabil cu SUA pentru a scapa de o ancheta similara. Banca a platit 780 de milioane de dolari si a predat ulterior numele a peste 4.500 de clienti. Victoria SUA in fata UBS a reprezentat un moment hotarator pentru traditia institutiilor de credit elvetiene de a pastra secretul bancar.

Punerea sub acuzare a Wegelin indica o amplificare a presiunii asupra altor zece banci elvetiene aflate sub investigatia Departamentului Justitiei, printre care Credit Suisse, Julius Baer si Basler Kantonalbank.

La finalul saptamanii trecute, Wegelin, banca infiintata in 1741, a vandut operatiunile din afara SUA.

Potrivit Departamentului Justitiei, Wegelin a incercat sa atraga afacerile pierdute de UBS pe segmentul ajutarii americanilor bogati sa evite plata taxelor. Reprezentantii bancii au informat clientii americani ca Wegelin prezinta un risc mai redus in contextul presiunilor autoritatilor americane, deoarece nu detine sucursale in afara Elvetiei si are o indelungata traditie in privinta secretului bancar.

In plus, Wegelin ar fi ajutat doua banci din Elvetia sa repatrieze clientilor americani fonduri nedeclarate, prin transferuri care nu depaseau pragul de 10.000 de dolari si nu erau astfel raportate Fiscului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri