Ministrul grec socialist al Finantelor Evanghelos Venizelos a declarat ca ramanerea tarii sale in zona euro depinde in prezent de o sustinere a conservatorilor lui Antonis Samaras, dupa ce zona euro a amanat acordarea unui nou imprumut, relateaza AFP.
In cadrul unei reuniuni la Bruxelles, ministrii de Finante din zona euro au hotarat sa isi amane decizia cu privire la acordarea unui nou ajutor vital pentru Grecia pana miercurea viitoare, cerand pana atunci completarea unui plan de austeritate adoptat de Atena cu un pic mai inainte de reuniune, joi, potrivit Mediafax.

Ei au facut acest lucru "deoarece numeroase tari au gasit lacune" in planul de austeritate care le-a fost prezentat si pentru ca Samaras "nu a semnat inca" toate masurile prevazute initial, a declarat Venizelos in fata presei, la iesirea de la reuniune.

In prezent, in fata ultimatumului din partea zonei euro, "trebuie ca partidul (conservator) sa decida daca Grecia ramane in zona euro, (iar acest lucru) trebuie spus clar. Daca nu vor, trebuie, de asemenea, sa o spuna", i-a indemnat ministrul grec al Finantelor pe conservatori.

Marii contributori ai Uniunii Monetare au impus Atenei mai multe conditii pentru ca sa aprobe un nou plan financiar de salvare a tarii, in special ca membrii coalitiei aflate la putere sa gaseasca economii suplimentare in bugetul pe 2012, in valoare de 325 de milioane de euro.

Aceasta suma corespunde unor taieri a cheltuielilor, refuzate in special de conservatorii greci ai lui Antonis Samaras.

La Atena, acesta s-a laudat joi ca a "evitat ceea ce este mai rau", blocand o intreaga serie de masuri de austeritate cerute de UE si FMI.

Acordul prevede "taieri ale pensiilor mai mici de jumatate" din nivelul de taieri luat in considerare, scuteste pensiile cele mai mici si limiteaza taierile salariale in sectorul privat la salariul minim, fara sa impune o aceeasi taiere generalizata, a declarat el. Detalii despre programul de economii nu au fost dezvaluite inca.

De asemenea, Samaras si-a reiterat apelul la organizarea rapida de alegeri, in care este considerat favorit.

El a acceptat sa sustina, in noiembrie, Guvernul de coalitie condus de Lucas Papademos, care a negociat aceast nou ajutor, numai cu conditia sa fie organizate alegeri anticipate pana in primavara, odata cu lansarea planului de salvare si de plata a datoriilor Greciei creat de zona euro la sfarsitul lui octombrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri