Astfel de plasamente sunt "dificile" pentru investitorii pe termen lung, a afirmat presedintele CIC, Lou Jiwei.

Oficialul chinez a comentat asupra oportunitatii investitiilor in obligatiuni ale tarilor din zona euro inaintea summit-ului China-UE, care va incepe marti. Orice injectie de fonduri in Europa va avea ca obiectiv industria si alte active reale, nu obligatiuni guvernamentale, a spus el.

Declaratiile urmeaza unui comentariu in cotidianul People's Daily, publicatie a Partidului Comunist, care a incercat sa reasigure UE ca Beijingul nu are "intentia de a cumpara Europa".
In cadrul unui forum la Beijing, Lou a spus ca Merkel a cerut, in timpul vizitei in China, reprezentantilor CIC si altor investitori pe termen lung sa cumpere obligatiuni ale statelor europene.

"In privinta obligatiunilor guvernamentale europene precum cele ale Italiei si Spaniei, doar bancile centrale cu anumite responsabilitati pot investi. Este mai dificil pentru investitorii pe termen lung, ca noi, sa faca astfel de plasamente. Ar putea exista oportunitati de investitii in domenii precum infrastructura si proiecte industriale, iar acestea pot ajuta recuperarea economica", a spus el.

Citeste si:

Un consilier al bancii centrale a sustinut pozitia mai dura a sefului CIC.

"Om fi noi saraci, dar nu suntem prosti. Trebuie sa urmam principiile comerciale in astfel de investitii. Asta inseamna ca vrem profit", a declarat Xia Bin, consilier la Banca Chinei.

In timpul unei vizite in februarie a cancelarului german Angela Merkel in China, premierul Wen Jiabao a declarat ca Beijingul analizeaza cresterea particparii la fondurile de salvare infiintate de UE impotriva crizei datoriilor, insa nu si-a luat angajamente explicite.

China, care dispune de rezerve valutare de peste 3.000 miliarde de dolari, este considerata de analisti ca avand forta financiara necesara pentru a ajuta la reducerea crizei datoriilor din Europa.