Productia industriala din zona euro a scazut in decembrie cu 1,1% fata de noiembrie, potrivit datelor prezentate marti de Eurostat, un nou semnal ca economia europeana este in recesiune pentru a doua oara in ultimii trei ani, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Media estimarilor economistilor indica un declin de 1,2%.

Fata de luna decembrie a anului 2010, productia industriala din zona euro a coborat cu 2%.
La nivelul UE, productia industriala a scazut cu 0,6% fata de luna noiembrie, respectiv cu 0,9% raportat la decembrie 2010.

Germania, cea mai mare economie europeana, a inregistrat a doua scadere din UE a indicatorului fata de luna noiembrie, de 2,7%.

Economistii considera ca economia zonei euro s-a contractat in trimestrul al patrulea al anului trecut, in principal ca urmare a masurilor de austeritate, care au afectat cheltuielile de consum si angajirile, precum si in contextul scaderii exporturilor.

Comenzile noi din industrie au coborat in noiembrie in zona euro, iar somajul s-a mentinut in decembrie la un maxim record, urcand la 10,4%.

"Economia zonei euro a intrat probabil in contractie in trimestrul al patrulea al anului 2011 si ar putea continua sa scada in prima jumatate a lui 2012. Criza fiscala are inca potentialul de a afecta economia, exista riscuri enorme", comenteaza pentru Bloomberg un analist al Dekabank Frankfurt.

Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o contractie economica de 0,4% in zona euro in ultimul trimestru al anului trecut, prima din ultimii doi ani si jumatate, dupa o crestere modesta de 0,1% in timestrul al treilea.

Potrivit datelor anuntate vineri de Institutul National de Statistica, productia industriala a Romaniei a scazut in decembrie, fata de luna precedenta, cu 16,9% ca serie bruta si a stagnat ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, dar pe ansamblul anului trecut indicatorii au crescut, comparativ cu 2010, cu 5,6%, respectiv cu 6,1%.

Raportul Eurostat arata ca productia industriala a Romaniei a urcat cu 1,9% in decembrie fata de aceeasi luna a anului anterior.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ungaria ameninta sa blocheze bugetul UE pentru 2021-2027. Afla motivul