BNP Paribas, cea mai mare banca europeana dupa active, vede cu optimism anul 2012, dupa ce a reusit rezultate peste estimari in trimestrul al patrulea al anului trecut si s-a aliniat noilor reglementari privind rezervele de capital cu sase luni inainte de termen, transmite Reuters.
Banca anticipeaza stabilizarea situatiei din zona euro si a anuntat miercuri ca va distribui dividende din profitul pe 2011, dupa ce principalii rivali de pe piata franceza, Societe Generale si Credit Agricole, au renuntat la dividende din cauza crizei datoriilor de stat din Europa, relateaza Mediafax.

Profitul net al BNP Paribas a scazut cu 50,6% in trimestrul al patrulea, la 765 milioane euro, afectat de deprecierea expunerii pe Grecia, insa s-a plasat peste media estimarilor analistilor, de 574 milioane euro.

Banca a inregistrat totodata venituri de 9,69 miliarde euro, in scadere cu 6,1% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a lui 2010, dar peste cifra de 9,16 miliarde euro asteptata de piete.

Activele totale ale BNP Paribas au scazut in 2011 de la 1.998 miliarde euro la 1.965 miliarde euro.

Directorul general al grupului, Jean-Laurent Bonnafe, investit in decembrie, jongleaza ca vanzari de active, concedieri si inasprirea reglementarilor privind rezervele de capital, incercand sa faca fata crizei datoriilor de stat din zona euro care a determinat Banca Centrala Europeana sa deruleze injectii uriase de lichiditate in piete.

Bonnafe a calificat operatiunea de refinantare pe trei ani introdusa in decembrie de BCE drept "o miscare desteapta", care a imbunatatit perceptia investitorilor afta de zona euro.

El a adaugat ca BNP Paribas a utilizat facilitatea si va continua sa o utilizeze.

Operatiunea derulata in decembrie in premiera de BCE a avut un succes neasteptat in randul bancilor, peste 500 de institutii financiare absorbind suma record de 489 miliarde euro de la centrala.

BCE va repeta operatiunea la finele lunii februarie, analistii anticipand o participare mult mai larga in randul bancilor si o injectie de lichiditate care s-ar putea ridica peste 1.000 miliarde euro.

BNP a aratat miercuri ca a reusit, prin restrangerea portofoliului, sa atinga o rata a capitalului de rang intai raportat la activele ponderate la risc de 9,2% la finele anului trecut, reusind sa se incadreze in noile reglementari europene inainte de termenul limita din iunie 2012.

Banca anticipeaza ca va inregistra noi deprecieri consistente ale expunerii pe datoria de stat a Greciei in acest an, dupa ce a constituit in trimestrul al patrulea provizioane suplimentare de 567 milioane euro pe aceste active.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri