Raportul, care marcheaza introducerea unei supravegheri mai stricte pentru statele membre, nu include tarile care au acorduri de asistenta financiara cu UE, precum Grecia, Irlanda, Portugalia sau Romania, intrucat acestea sunt supuse deja unei supravegheri economice sporite, relateaza Mediafax.

De la o posibila criza a pietei imobiliare in Suedia la un declin puternic al exporturilor Belgiei, Comisia a indicat ceea ce considera a fi probleme structurale majore, ce lasa 12 tari membre vulnerabile la atacuri pe pietele financiare si la socuri globale.

"Este vorba de abordarea unor dezechilibre macroeconomice. Procedura poate parea complicata, dar acesta este de fapt un proces simplu de analiza", a spus Olli Rehn, cel mai important oficial european pe problemeeconomice, la publicarea raportului.

Comisia va cerceta cu mai multa atentie Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Ungaria, Italia, Slovenia, Spania si Suedia.

Esecul de a urma recomandarile UE referitor la modul cum trebuie prevenite crize imobiliare, rezolvate deficite, lipsa de competitivitate si indatorarea excesiva ar putea duce la amenzi, iar pentru tarile mai sarace la inghetarea unor fonduri pentru dezvoltare economica.

Citeste si:

In contextul celui de-al treilea an de criza in zona euro, raportul Comisiei reia avertismente, din ultimele saptamani, ale Bancii Mondiale si FMI ca UE, care genereaza circa 22% din PIB mondial, risca stagnare economica daca nu sunt luate masuri.

FMI estimeaza o contractie de 0,5% in zona euro anul acesta, iar institutia internationala avertizeaza ca problemele din uniunea monetara europeana ar putea impinge in recesiune economia globala.

"Lista neagra" a Comisiei nu include Germania, semn al evolutiei divergente in randul economiilor europene. Dupa un scurt declin al exporturilor la sfarsitul anului trecut, multi economisti se asteapta ca Germania sa evite recesiunea in acest an.

Franta, Marea Britanie, Italia si Spania, celelalte mari economii europene, au insa nevoie de reforme, potrivit UE.