Anuntul a fost oarecum asteptat, ca urmare a dependentei economiei Cehiei de zona euro, regiune ce a inregistrat, de asemenea, contractie in trimestrul al patrulea, relateaza Mediafax.

Au existat surprize placute in Europa Centrala si de Est, Ungaria si Slovacia, cu evolutii peste asteptari, insa Romania a avut o scadere de 0,2%, fata de trimestrul al treilea, iar situatia la nivelul intregii regiuni nu este deloc solida, scrie Financial Times.

Zona euro a avut o evolutie usor peste asteptari, cu o scadere a PIB de 0,3%, in timp ce analistii anticipau 0,4%.

Germania, cea mai mare piata de export pentru Cehia si alte state din regiune, a avut, de asemenea o contractie economica usor mai redusa decat anticipau analistii.

Citeste si:

Economia Ungariei a crescut trimestrial cu 0,3%, iar cea a Slovaciei cu 0,4%, insa evolutia a fost sustinuta, potrivit Capital Economics, de sectorul agricol in ambele state.

Polonia nu publica date pentru trimestrul al patrulea pana la 1 martie, insa estimarea oficiala privind un avans de 4,3% pentru intreg anul trecut, anuntata in urma cu doua saptamani, indica o crestere de 0,5% in ultimul trimestru.

PIB al Romaniei a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa un avans de 1,9% in ultimul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar activitatea economica a incetinit in intervalul octombrie-decembrie fata de trimestrul al treilea, inregistrand o scadere cu 0,2% ca serie ajustata, a anuntat, miercuri, Institutul Nationale de Statistica.