"Acest stat cu pensionari fantoma si bogatasi care nu platesc taxe, un stat fara o administratie functionala, nu isi are locul in Uniunea Europeana", a afirmat Fehrenbach intr-un interviu acordat revistei germane Magazin, care va fi publicat integral vineri, relateaza Mediafax.

Fehrenbach este ultimul dintr-o serie de oameni de afaceri reputati din Germania care critica Grecia si al doilea program de salvare pe cale de a fi aprobat.

Potrivit unui sondaj realizat de revista in randul a 300 de directori de companii germane, 57% dintre acestia vor ca Grecia sa iasa din zona euro si sa reintroduca drahma.

Intrebat ce ar trebui sa faca politicienii daca Grecia nu va pleca de bunavoie, Fehrenbach, care nu a vorbit in calitate de consilier, a replicata ca "UE trebuie sa isi schimbe legile si sa o dea afara, oricat de dificil ar parea".

Reuters comenteaza ca este aproape sigur ca asa ceva nu se va intampla, cel putin pentru faptul ca masura ar necesita modificari complexe ale Tratatului UE, dar cererea scoate in evidenta scaderea rapida a sprijinului germanilor pentru programul de salvare a Greciei.

In Germania are loc o crestere a neincrederii in capacitatea politicienilor greci de a aplica reformele promise in schimbul imprumuturilor necesare evitarii intrarii in incapacitate de plata in martie, cand ajung la maturitate datorii de 14,5 miliarde de euro.

Fehrenbach a descris Grecia ca "o tara ruinata care este o povara de nesuportat" pentru comunitatea europeana bazata pe solidaritate.
"Ar trebui sa ii dam un ajutor structural, un fel de finantare pentru drahma. Dupa devalorizarea rezultata, Grecia ar putea redeveni competitiva", a spus Fehrenbach.

Grupul Bosch a confirmat comentariile lui Fehrenbach, subliniind ca acesta nu are nimic personal cu poporul elen.

Citeste si:

Fehrenbach, care este consilier al lui Merkel in probleme legate de industrie si afaceri, considera ca iesirea Greciei din UE ar incuraja alte state sa se comporte corect.

"Cred ca excluderea Greciei din UE ar disciplina alte tari cu deficite mari", a adaugat seful Bosch, intrebat daca o masura atat de drastica nu va escalada crizele din Portugalia, Spania si Italia.

Fehrenbach este cel mai proeminent sef de companie din Germania care ataca planul de salvare a Greciei. El se numara printre cei mai reputati directori generali din aceasta tara, datorita imaginii bune a grupului pe care il conduce.

Bosch este cel mai mare furnizor de componente pentru industria auto la nivel mondial si una dintre cele mai mari companii din Germania, cu vanzari anuale de peste 50 de miliarde de euro.

Apelurile de acest tip s-au inmultit in ultima perioada in Germania.

Presedintele Commerzbank, a doua mare banca germana, Klaus-Peter Mueller, a recomandat recent Greciei sa renunte la euro, intrucat programele de salvare nu vor lua sfarsit atata timp cat nu vor putea devaloriza moneda.

In ianuarie, directorul general al grupului Linde, Wolfgang Reitzle, a afirmat ca Germania ar putea fi nevoita sa iasa din zona euro, pentru ca sprijinul populatiei pentru salvarea monedei unice se va evapora atunci cand germanii vor fi obligati sa plateasca taxe de peste 50% pentru finantarea altor tari din regiune.