Operatiunea va implica obligatiuni in valoare de 200 de miliarde de euro si ar trebui sa se desfasoare in perioada 8-11 martie, cu numai cateva zile inaintea scadentei unor obligatiuni in valoare de 14,4 miliarde de euro ale statului elen, potrivit Financial Times.

Un prim pas catre finalizarea preschimbarii obligatiunilor este aprobarea de catre Parlamentul elen a legislatiei privind impactul colectiv, pentru a forta minoritatea investitorilor care nu a fost de acord cu schimbul sa accepte pierderi de pana la 70% din totalul portofoliilor detinute.

Investitorii privati vor primi in bani, ca stimulent, 10-15% din valoarea obligatiunilor, la care se vor adauga obligatiuni pe 30 de ani cu un cupon de circa 3,75%, ce ar putea creste, daca
Grecia va inregistra crestere economica peste asteptari.

Un bancher elen informat asupra negocierilor privind preschimbarea de obligatiuni a declarat ca valoarea stimulentului in bani si dobanda finala vor fi stabilite de oficialii zonei euro luni, inainte de reuniunea ministrilor de Finante din zona euro.

Citeste si:

Banca Centrala Europeana a finalizat preschimbarea unui portofoliu de obligatiuni elene cumparate incepand din 2010, protejandu-se astfel impotriva unor eventuale pierderi, a declarat, vineri, un oficial european, citat de Wall Street Journal. Operatiunea a vizat obligatiuni de circa 50 de miliarde de euro.

Guvernul elen a aprobat sambata un pachet de reforme cerut de creditorii internationali, care urmeaza sa fie trecut si prin Parlament pana la sfarsitul lunii februarie. Reducerea puternica a salariilor si pensiilor, parte a pachetului de 3,3 miliarde de euro, vizeaza atingerea obiectivului bugetar pe acest an, in pofida anticiparii unei recesiuni mai puternice decat se estima anterior.

Grecia a fost obligata sa accepte reduceri suplimentare, de circa 300 de milioane de euro, a cheltuielilor pentru pensii, dupa ce Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au respins propuneri ce vizau diminuarea bugetelor alocate pentru aparare si autoritati locale.