27 Februarie 2012

Parlamentul elen ancheteaza o posibila exagerare a deficitului din 2009



Parlamentul de la Atena a votat pentru deschiderea unei anchete asupra posibilitatii ca deficitul bugetar al Greciei pe 2009, a carui revizuire in mai multe randuri de la 4,4% pana la 15,4% a declansat criza datoriilor suverane, sa fi fost "umflat" artificial, potrivit agentiei locale Athens News.

Ancheta parlamantara va incepe in cateva zile si se va incheia la sfarsitul lunii martie.

Deficitul bugetar pe 2009 a fost estimat in prima faza la 4,4% in anul respectiv, cand la putere se afla partidul Noua Democratie, si a fost revizuit in scurt timp la 6%, iar inainte de alegerile din octombrie la 9%.

Dupa victoria partidului PASOK in algeri, deficitul bugetar a fost revizuit in urcare de inca doua ori, la 13,6% si 15,4%.

Ancheta ceruta de Parlament ar viza o posibila crestere artificiala a deficitului bugetar de catre guvernul PASOK.

Revizuirea repetata a deficitului pana la un nivel foarte ridicat a evidentiat partenerilor din zona euro amploarea problemelor fiscale din Grecia si a alimentat criza datoriilor suverane.

In septembrie, doi fosti angajati ai Autoritatii Statistice din Grecia (Elstat) l-au acuzat pe seful institutiei, Andreas Georgiou, ca a "umflat" datele privind deficitul la presiunile guvernului PASOK condus de premierul George Papandreou, care incerca sa justifice noi masuri dure de austeritate.

"Deficitul a fost umflat pentru a justifica masurile dure de austeritate impuse Greciei pentru pachetul de 110 miliarde de euro de la UE si FMI, semnat in mai 2010. Oficialii UE, FMI si BCE au incercat sa creeze impresia ca deficitul bugetar al Greciei este mai mare decat cel al Irlandei, care se situa la 14% in 2009 si a ajuns la 32% in 2011", a afirmat Zoe Georganta, unul din cei doi oficiali, in septembrie in fata Parlamentului.

Georgiou, un statistician care a lucrat si pentru FMI, este deja anchetat de autoritati in privinta acestor acuzatii, dar impotriva sa nu au fost formulate acuzatii si se afla inca in functie.



Citeste si