Criza datoriilor din zona euro s-a extins in estul continentului prin legaturile comerciale si bancare, afectand redresarea Europei emergente din recesiunea din 2009, scrie Mediafax.

"Imprumuturile pe termen de trei ani, in valoare de 489 miliarde de euro, acordate de BCE bancilor au acontribuit la evitarea unui dezastru major, dar cresterea economica incetineste, iar creditele sunt greu de obtinut", a declarat Piroska Nagy, director pentru strategie de tara la BERD in Londra, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Nagy a spus ca BERD este foarte multumita ca BCE a facut in sfarsit ceea ce ar trebui sa faca o banca centrala.

"Dar din cauza evolutiei economiilor, a fluxurilor de capital si a finantarii comertului, suntem foarte precauti in a sustine ca am iesit din zona de pericol", a avertizat el.

Pietele financiare est-europene si-au revenit in acest an, datorita asteptarilor ca incetinirea cresterii economice din zona euro va fi mai putin grava decat s-a anticipat.

Angajamentul Rezervei Federale (Fed) americane de a mentine dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana cel putin la sfarsitul anului 2014 a contribuit la interesul investitorilor pentru plasamente cu randamente ridicate cum sunt cele din Europa de Est. In plus, lichiditatile puse la dispozitie bancilor de catre BCE au imbunatatit conditile de finantare.

Forintul unguresc a avut in acest an cea mai buna performanta la nivel mondial, cu o apreciere de 8,6% fata de euro, dupa ce in a doua jumatate a lui 2011 a avut a doua cea mai proasta evolutie.

Zlotul polonez este pe locul al doilea ca performante in acest an, dupa o evolutie negativa in ultimele doua trimestre.

Citeste si:

"Suntem cu totii usurati ca zona euro are cu adevarat o banca centrala, dar nu sunt sigur daca acest lucru va duce la stabilizare si la imbunatatirea sustenabila a perspectivelor", a spus Nagy.

Banci occidentale precum UniCredit, Erste si Societe Generale, care controleaza circa trei sferturi din industria bancara a Europei de Est, vand active si isi majoreaza capitalul pentru a respecta reglementarile mai stricte, reducand in schimb finantarea populatiei si companiilor din regiune.

BCE urmeaza sa lanseze o a doua runda de operatiuni de refinantare pe termen lung, pe 29 februarie.
Conditiile de finantare inca se deterioreaza in Europa Centrala, economiile balcanice si cele baltice, in timp ce Polonia pare mai protejata datorita cresterii economice solide si a cresterii bazei depozitelor, potrivit unui proiect de raport al BERD obtinut de Bloomberg.

Comisia Europeana estimeaza ca Polonia va inregistra in acest an o crestere economica de 2,5%, cea mai ridicata din Uniunea Europeana.

Economia Ungariei se va contracta cu 0,1%, iar cea a Cehiei va stagna, prognozeaza CE.

In cazul Romaniei, CE a revizuit prognoza privind cresterea Produsului Intern Brut din acest an la 1,6%, fata de estimarea de 2,1% inaintata in toamna, in principal din cauza efectelor negative generate de turbulentele de pe pietele financiare si de criza din zona euro.

Potrivit BERD, iesirile de capital din Europa emergenta efectuate de banci au fost substantiale in a doua jumatate a anului trecut, afectand Ungaria si chiar si Polonia, iar acest proces inrautateste conditiile de creditare.