Guvernatorul Bancii Ungariei, Andras Simor, a declarat este dispus sa-si doneze salariul si sa lucreze cu un forint pe luna, pentru a facilita negocierile vizand un acord cu UE si FMI, dupa ce oficialii europeni au acuzat ca reducerea salariului acestuia de catre stat afecteaza independenta bancii.

Simor a afirmat, vineri, ca este gata sa-si doneze slariul, chiar si cu efect retroactiv, pentru sustinerea studentilor de economie buni, dar fara posibilitati materiale, scrie Mediafax.

Divergentele cu executivul comunitar legate de reducerea salariului lui Simor reprezenta una din piedicile care blocheaza inceperea negocierilor formale pentru un acord de imprumut de la FMI si UE.

Comisia Europeana si autoritatile de la Budapesta se afla intr-o disputa juridica privind amendamente aduse de Parlament legii bancii centrale, dar si alte decizii ale statului ungar.

Printre altele, Comisia se opune limitarii de catre guvern a salariilor in sectorul de stat, care a condus la reducerea retributiei lunare al lui Simor la un sfert, la circa doua milioane de forinti (aproape 7.000 de euro).

Rezolvarea acestei probleme este una din preconditiile inceperii discutiilor formale pentru un acord de imprumut de la UE si FMI.

Simor l-a notificat deja pe premierul Viktor Orban de oferta de a lucra cu un salariu de un forint, cu efect retroactiv, incepand din septembrie 2010, pana la incheierea mandatului in 2013.

Amendamentul care a redus salariile angajatilor bancii centrale a intrat in vigoare in septembrie 2010. Simor a transmis in trecut guvernului ca este dispus sa discute pentru a rezolva aceasta problema, dar nu a primit niciun raspuns, a precizat, vineri, intr-un comunicat, Banca Ungariei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Directorarea FMI: Riscam o noua mare criza economica