Grupul britanic HSBC ar putea avea de platit taxe de 4,9 miliarde de dolari pentru perioada 2002-2009 daca pierde un proces cu autoritatile fiscale din Marea Britanie, in care acestea sustin ca banca nu a platit impozite pentru unele operatiuni inregistrate in Olanda, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.
HSBC, cea mai mare banca europeana, a inregistrat anul trecut un profit inainte de taxe de 21,9 miliarde dolari, cel mai mare dintre bancile occidentale, datorita performantelor solide din Asia, care au compensat efectele crizei datoriilor de stat.

Disputa asupra taxelor vizeaza o decizie a HSBC de a controla actiunile de la subsidiare din Asia si Europa printr-o companie olandeza.

HSBC considera ca nu trebuie sa achite taxe pe dividendele primite in Olanda, in timp ce fiscul britanic afirma ca banca trebuie sa plateasca taxe in Marea Britanie.

Banca a admis ca ar putea fi obligata sa plateasca pana la 4,9 miliarde de dolari daca pierde procesul cu statul.

Anuntul HSBC nu are legatura cu masura surprinzatoare de luni autoritatilor britanice de a limita modalitatile de a evita plata de taxe, insa vine in contextul eforturilor guvernului de la Londra de a se asigura ca statul nu pierde venituri.

Autoritatile de la Londra au anuntat luni ca o banca britanica incearca sa evite plata unor taxe de peste 500 de milioane de lire sterline prin intemediul unor inginerii financiare. Barclays a confirmat, marti, ca este banca vizata de fisc.

Secretarul de stat din Ministerul de Finante David Gauke, care a uimit luni City of London cu anuntul privind luarea de masuri pentru a opri o banca sa evite plata de taxe, a refuzat sa identifice institutia de credit implicata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri