Pretul aurului l-a depasit pe cel al platinei in august anul trecut, pentru prima oara dupa decembrie 2008.

Cererea de aur din partea bijutierilor a scazut cu 3% anul trecut, in timp ce in cazul platinei a avut loc o crestere de 1,8%, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului si ale companiei Johnson Matthey, comerciant si distribuitor de platina la nivel mondial.

"De fiecare data cand creste pretul aurului si atinge noi niveluri psihologice este afectata cererea de bijuterii", a declarat David Wilson, analist la Citigroup in Londra, care crede ca pretul mai mare al aurului va sustine cererea pentru bijuterii din platina.

Interesul pentru bijuteriile din platina este in crestere, sustinut de China, care asigura circa 68% din consum. In India, cea mai mare piata pentru obiecte ornamentale din aur la nivel mondial, popularitatea metalului alb-cenusiu creste in randul tinerelor.

"Toti retailerii raporteaza o crestere puternica a vanzarilor de bijuterii din platina", a declarat Vaishali Banerjee, manager de tara al Platinum Guild International, in Mumbai.

Citeste si:

Pretul aurului a crescut timp de 11 ani consecutiv, la un maxim de 1,921,15 dolari uncia atins in septembrie anul trecut, iar marti a incheiat tranzactiile de la Londra la 1.784,23 dolari uncia.

Platina a inchis marti la 1.718,5 dolari uncia, in crestere de la media ultimilor trei ani, de 1.546 dolari uncia.

Metalul pretios este folosit pentru fabricarea bijuteriilor, a instrumentelor chirurgicale dar si in industrie.

Aprecierea cotatiei aurului ar putea dura inca 5-8 ani, fiind posibil ca pretul sa creasca de peste doua ori, la 5.000 de dolari uncia, a estimat Christopher Wyke, director la Schroders Investment Management, la sfarsitul saptamanii trecute.