"Piata muncii este departe de normalitate. Imbunatatirea in continuare a conditiilor de pe piata muncii necesita o crestere solida a cererii si a productiei", a afirmat Bernanke in fata unei comisii a Congresului, transmite Reuters.

Scaderea rapida a ratei somajului din ultimele luni, de la 9,1% in august anul trecut la 8,3% in ianuarie, cel mai redus nivel din ultimii trei ani, a surprins analistii, avand in vedere performantele economice relativ modeste, citeaza Mediafax.

"Declinul somajului in ultimul an a fost ceva mai rapid decat ne-am asteptat, dat fiind faptul ca economia a avansat la nivelul sau sub trendul pe termen lung", a spus seful Fed.

Tonul precaut al lui Bernanke sugereaza ca banca centrala continua sa analizeze daca economia are nevoie de o noua doza de stimuli monetari, prin intermediul achizitiilor de obligatiuni.

Fed a redus dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero in 2008, iar de atunci a cumparat obligatiuni in valoare de 2.300 de miliarde de dolari, pentru sustinerea economiei.

Citeste si:

Dupa sedinta de politica monetara de la sfarsitul lui ianuarie, Fed a anuntat ca dobanda cheie va ramane la un nivel exceptional de scazut pana la sfarsitul lui 2014.

Pe de alta parte, Bernanke a avertizat ca majorarea cotatiei petrolului din cauza tensiunilor geopolitice legate de programul nuclear iranian ar putea genera accelerarea inflatiei si reducerea consumului, pentru o perioada.

"Pretul benzinei a crescut, fiind probabil sa accelereze temporar inflatia si sa reduca puterea de cumparare", a spus seful Fed.

Nervozitatea din piete legata de oferta de petrol a urcat saptamana trecuta cotatia acestuia la maximul ultimelor 10 luni, de circa 125 dolari pe baril, iar in Statele Unite pretul benzinei se apropie de 4 dolari galonul, punand in pericol redresarea economica.

Sursa Foto Sxc.hu