5 Martie 2012

Tarile unde gasesti benzina cu mai putin de un leu



In timp ce americanii si europenii sunt afectati de cresterea pretului la carburanti, locuitorii din alte parti ale lumii platesc cativa bani pentru un litru de benzina, si asta mai ales datorita subventiilor substantiale din partea guvernelor. Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca 65% din subventiile acordate in Africa se duc la 40% din locuitorii cu venituri ridicate. Doar 8% din totalul subventiilor de 410 miliarde dolari acordate la nivel mondial ajung la 20% din oamenii saraci, potrivit Business Insider.

Algeria

Pret 1,04 lei/litru
Algeria ocupa locul trei dupa cantitatea de rezerve de petrol pe continentul african, fiind plasata in urma Libiei si Nigeriei.

Sectorul petrolier din aceasta tara este in mare parte nationalizat, iar guvernul restrictioneaza importurile si privatizarea .

Mai mult de jumatate (60%) din veniturile Alegeriei provin din productia de petrol.

Oman

Pret 1,04lei/litruAre cele mai mari rezerve de petrol dintre tarile din Orientul Mijlociu care nu fac parte din OPEC, 5,5 miliarde barili.

Productia a crescut cu 20% fata de 2007 si a atins 860.000 barili pe zi.

Exporturile de petrol si gaze naturale totalizeaza 47% din PIB.


Egipt

Pret pe litru 0,97 lei
Egiptul este un producator important de petrol din Africa. Din cauza cresterii cererii interne importa un un procent scazut de hidrocarburi.

Productia s-a diminuat usor pana la 736.000 de barili pe zi.

In viitor gazele naturale vor contribui la cresterea veniturilor din cauza accentuarii procesului de explorare petroliera.



Qatar

Pret pe litru 0,78 lei
Qatarul este cel mai mare exportator mondial de gaze petroliere lichefiate (GPL) .

Consumul intern de carburanti s-a triplat fata de anul 2000 din cauza dezvoltarii economiei.

Tara este pe locul doi la nivel mondial dupa raportul PIB pe locuitor, estimat la 102.700 in 2011.

Veniturile obtinute din sectorul petrochimic ajung la 50% din PIB.


Kuweit

Pret pe litru 0,71 leiKuweit ocupa locul sase in topul tarilor cu cele mai mari rezerve de titei din lume, si este una din cele mai importante partenere OPEC in functie de productia si exportul de petrol.

Exporturile de petrol asigura 50% din PIB si 95% din veniturile tarii. Cu toate acestea cererea interna nu este foarte ridicata daca se tine cont ca 87% din petrolul produs este exportat.

Subventiile se ridica la 2800 de dolari pe locuitor.


Bahrain

Pret pe litru 0,68.Bahrain are mai putine resurse de titei comparativ cu vecinii sai si din aceasta cauza incearca sa-si diversifice economia.

Este considerata a fi tara araba cu cea mai mare crestere economica si a devenit un centru financiar important in regiunea Golfului Persic.

Turkmenistan

Pret pe litru 0,61 lei.
Soferii din Turkmenistan primes gratis 120 de litri de carburant in fiecare luna, iar gurvernul a promis pastrarea subventiilor pana in 2030.

Cu toate acestea rezervele de petrol sunt relativ scazute, astfel nu se stie daca guvernul va mai putea mentine aceste masuri.


Libia

Pret pe litru 0,45 lei.
In timpul revolutiei de anul trecut impotriva regimului Gaddafi, mare parte din infrastuctura petroliera a fost afectata.

Multe campuri petroliere au fost minate si cea mai mare rafinarie , Ras Lanuf, a fost inchisa.

Oficialii guvernului de tranzitie spera sa atinga nivelurile de productie ,de 1,6 milioane de barili pe zi, atinse dinainte de conflict pana la jumatatea lui 2012.


Arabia Saudita

Pret pe litru 0,42 lei.Conform datelor OPEC , in momentul de fata resursele de petrol din Arabia Saudita sunt intrecute doar de Venezuela.

Cu toate acestea Arabia Saudita detine suprematia cand vine vorba de exportul de hidrocarburi, totalizand 9 milioane de barili pe zi.

Statul arab cheltuieste anual 13,3 miliarde dolari pentru a asigura subventiile pentru combustibili.


Venezuela

Pret pe litru 0,16 lei.
Pastrarea unor preturi scazute la combustibili face parte din strategia lui Hugo Chavez pentru viitoarele alegeri prezidentiale.

Ultimele tentative de majorare a preturilor dateaza din 1989, cand populatia a organizat proteste, in urma carora sute de oameni au murit.

Pretul carburantilor din aceasta tara este mai mic decat cel al apei imbuteliate .




Citeste si