Zona euro se indreapta catre o accelerare a platilor pentru viitorul sau sistem de aparare impotriva crizei datoriilor , realizand doua plati anul acesta, a declarat joi seara presedintele UE Herman Van Rompuy, transmite AFP, preluat de agentia Mediafax.

"Liderii din zona euro au fost de acord sa accelereze platile pentru constituirea capitalului Mecanismului european de stabilitate (MES), viitorul sistem de aparare a zonei euro", a declarat pentru presa Van Rompuy, care a fost ales in cadrul summitului de la Bruxelles presedinte al reuniunilor statelor Uniunii monetare, pe langa functia sa de presedinte al UE.

"Vom lua decizia finala maine insa va fi o accelerare. Se va putea incepe prin plata a doua transe in 2012", a insistat acesta. in timp ce initial erau stabilite cinci trante anuale.

Capitalul MES trebuie sa atinga 80 de miliarde de euro pentru o capacitate de imprumut de 500 de miliarde de euro.

Accelerarea platilor de capital poate da "calitatea de reactie" fondului de siguranta al zonei euro care trebuie sa intre in vigoare in aceasta vara, a afirmat miercuri liderul Eurogrupului Jean-Claude Juncker in fata Parlamentului European.

"Esalonarea in cinci transe este astazi o abordare prea timida si prea modesta", a declarat acesta "si astfel ne pregatim sa luam hotararea de a accelera ritmul de plata" al capitalului prin achitarea a doua transe unice.

In semn de buna vointa, Germania s-a declarat deja pregatita sa urmeze aceasta cale si sa transfere contributia sa in doua transe si nu in cinci.

Decizia finala va fi luata vineri dimineata, a declarat Van Rompuy. In schimb, niciun progres imediat nu a fost raportat cu privire la consolidarea MES si asupra capacitatii sale totale de imprumut, un subiect politic sensibil care se confrunta in prezent cu veto-ul Berlinului.

"Vom reevalua plafonul fondului de securitate temporara (FESF) si al MES in martie" a spus Van Rompuy indicand ca decizia ar putea fi luata la nivelul ministerelor de Finante ale zonei euro pana la sfarsitul lunii, fara a fi nevoie de convocarea unui summit la cel mai inalt nivel.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania a fost inclusa in Fondul Monetar European