Statul ungar "nu organizeaza niciun fel de tabara de sustinatori", a spus Orban, intrebat daca guvernul sau va incerca sa impiedice aprobarea de catre ministrii de Finante a propunerii Comisiei Europene de suspendare a fondurilor de coeziune, din 2013, din cauza deficitului bugetar excesiv.

"Nu avem nevoie ca Ungaria sa formeze o alianta. Nu dorim sa implicam politica, nu avem nevoie de pasi politici. Dar am multumit tuturor pentru solidaritate", a aratat Orban.

Desi este probabil ca ministrii de Finante sa aprobe propunerea CE de suspendare a fondurilor de coeziune, Orban s-a declarat convins, la postul de radio MR1, ca "Ungaria nu va pierde niciun eurocent in ianuarie 2013".

Relatiile dintre Ungaria si Comisia Europeana sunt tensionate atat din cauza deficitului bugetar peste limita admisa in UE, dar si a unor legi controversate privind banca centrala si justitia.

Citeste si:

"Procedura deficitului excesiv este in curs din 2004, suportam consecintele trecutului. Problema este de ordin tehnic, pentru ca toata lumea de la Bruxelles cunoaste eforturile Ungariei de reducere a deficitului si numai sapte tari au un deficit mai mic decat al nostru", a subliniat Orban.

Exasperata de situatia din Ungaria, unde deficitul bugetar depaseste din 2004 nivelul de 3% admis in UE, Comisia Europeana a propus suspendarea unor fonduri de coeziune de 495 milioane de euro, din 2013, reprezentand o treime din subventiile de 1,7 miliarde de euro pe care tara le-ar putea primi anul viitor.

Ungaria a avut anul trecut un deficit bugetar de 3%, datorita unor masuri exceptionale precum nationalizarea fondurilor private de pensii.
Fara aceste masuri, deficitul bugetar ar fi fost de circa 6%.