La noua ani de la invadarea Irakului care a dus la inlaturarea de la putere a presedintelui Saddam Hussein, autoritatile de la Bagdad vor sa extinda productia de petrol tinuta in loc de sanctiuni internationale si razboi, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Oficialii implicati in dezvoltarea proiectelor petroliere irakiene anticipeaza o crestere treptata a productiei, de la 2,7 milioane de barili pe zi anul trecut la o medie de 3 milioane de barili pe zi in 2012.

Ministrul petrolului, Abdul-Kareem Luaibi, a declarat ca Irakul a atins cel mai ridicat nivel al productiei de petrol dupa 1979.
Potrivit OPEC, statul irakian a realizat in februarie o productie medie de petrol de 2,68 milioane de barili pe zi.

Productia medie zilnica a fost deseori limitata de lipsa infrastructurii de export.

Irakul a anuntat oficial deschiderea unei noi retele de export de petrol, luna trecuta, dar terminalul Single Point Mooring (SPM) de pe coasta sudica a tarii nu a fost dat insa in folosinta, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Citeste si:

Noul terminal va permite Irakului sa majoreze exporturile cu 30.000 de barili de petrol pe zi.

In februarie, Irakul a exportat 2 milioane de barili de petrol pe zi, in scadere de la 2,1 milioane de barili pe zi in ianuarie din cauza vremii nefavorabile din Golful Persic.

Cresterea exporturilor irakiene de petrol ar putea atenua ingrijorarea pietelor legata de reducerea exporturilor Iranului, din cauza sanctiunilor americane si europene.

India si alti cumparatori de petrol iranian au indicat ca ar putea achizitiona titei irakian, daca va fi disponibil.

Autoritatile din Irak intentioneaza sa dubleze productia de petrol in urmatorii trei ani, obiectivul pe termen lung fiind de 12 milioane de barili pe zi. Chiar daca obiectivul este greu de atins, se anticipeaza ca Irakul va fi principala sursa de livrari suplimentare de petrol, in urmatorii cativa ani.