Decizia luata luni are efect imediat, a anuntat Directoratul General pentru Comert Extern, fara a explica motivul blocarii exporturilor, conform Mediafax.

Analistii afirma ca India a apelat la suspendarea livrarilor la extern pentru a asigura o aprovizionare suficienta cu bumbac a companiilor locale din industria textila, aflate sub presiune din cauza cresterii preturilor.

"Exportul bumbacului a fost interzis pana la noi instructiuni. Exportul in contul unor autoritzatii deja eliberate nu va fi, de asemenea, permis", a anuntat, autoritatea pentru comert extern.

Contractele futures in SUA pentru bumbac cu livrare in luna mai au urcat cu peste 4%, la un maxim de 92,23 centi pentru un pfund (453,6 grame), in timp ce la Shanghai cresterea a depasit 1%.

Citeste si:

China, cel mai mare consumator de bumbac din lume, este cea mai mare piata de export a Indiei.

"Este o decizie foarte proasta. Va afecta reputatia Indiei pe pietele internationale si vom suferi pe termen lung. In principal este rau pentru fermieri, intrucat pretul bumbacului va cobori la nivel local", a declarat presedintele Asociatiei Bumbacului din India, Dhiren N. Sheth.

Companiile din industria textila din India s-au plans in ultima perioada ca pierd din competitivitate in fata rivalilor din Bangladesh si Pakistan, din cauza majorarii preturilor la bumbac pe piata locala. Decizia autoritatii de reglementare a exporturilor va conduce, probabil, la o reducere a preturilor pe piata interna.

India a exportat in acest an fiscal, care se incheie la finele lunii martie, o cantitate de bumbac peste tinta guvernului, ca urmare a cererii puternice din China, responsabila de circa 80% din livrarile la extern.