HSBC: Evolutia petrolului este mai ingrijoratoare decat situatia Greciei

Preturile in urcare la petrol au inlocuit Grecia ca sursa de ingrijorare pentru investitori, potrivit grupului HSBC, care avertizeaza ca o mentinere a trendului de crestere ar putea deraia recuperarea economica fragila din tarile dezvoltate si ar putea genera inflatie in statele emergente.

In ultimele zile, preturile la petrol au atins noi recorduri in lire sterline si euro, in principal din cauza crizei din Iran, si se apropie de maximul de 147 dolari pe baril inregistrat in 2008, potrivit CNBC, noteaza Mediafax.

Sanctiunile impotriva Iranului au condus deja la declinul ofertei de pe piata, alimentand majorarea pretului, a spus economistul sef al HSBC, Stephen King. Exista si alte elemente, legate de Iran, care cauzeaza ingrijorare, a adaugat el.

"A dezvoltat Iranul capacitati nucleare, va exista un razboi cu Israelul, sau cu SUA, si, intr-un act de razbunare, va bloca Iranul stramtoarea Hormuz?", a intrebat King.

Majorarea pretului petrolului nu este doar rezultatul tensiunilor geopolitice, a spus bancherul.

O alta cauza ar fi masurile neconventionale adoptate de bancile centrale, prin care sunt introduse lichiditati masive in sistemul financiar.

"Daca volumul banilor de hartie este crescut constant, valoarea acestora va cobori fata de alte active. Acest argument are o baza solida avand in vedere masurile neconventionale din SUA si Marea Britanie, dar si imprumuturile masive pe trei ani ale BCE pentru bancile comerciale si entuziasmul reinnoit al Bancii Japoniei pentru tiparnita de bani", a afirmat el.

Mutarea expnsiunii economice la nivel global dinspre tarile dezvoltate catre cele emergente contribuie de asemenea la avansul preturilor.

Perioada de timp in care cotatiile vor ramane la un nivel ridicat depinde de situatia din Orientul Mijlociu, iar preturile ar putea ajunge si la 150-200 de dolari pe baril, a adaugat economistul.

Pretul petrolului Brent a coborat luni sub 124 dolari pe baril, din cauza temerilor privind cererea, dupa ce China a revizuit in scadere prognoza pentru crestere economica.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri