Deficitul bugetar din acest an ar putea fi de 3% din PIB, peste nivelul de 2,75% prognozat de CE in ianuarie, potrivit unui document publicat pe site-ul Uniunii Europene. Tinta guvernului pentru deficitul bugetar este 2,5%.

Pentru 2013, Comisia anticipeaza un deficit bugetar de 3,6%, comparativ cu prognoza anterioara de 3,25% si obiectvul guvernului de 2,2%. Estimarea CE pentru anul viitor nu a luat in calcul un plan guvernamental pentru economii suplimentare de 0,4% din PIB, pentru ca nu a fost suficient explicat.

Executivul UE a propus luna trecuta suspendarea unor fonduri de coeziune de 495 milioane de euro, din ianuarie 2013, pentru a presa Ungaria sa reduca deficitul bugetar intr-o maniera sustenabila.

Ministrii de Finante ai UE vor aproba aproape sigur propunerea, in aceasta luna, a declarat luni Peter Szijjarto, purtatorul de cuvant al premierului Viktor Orban, adaugand ca Ungaria va lua masurile necesare pentru a evita pierderea subventiilor.

Avertismentul exercita presiuni asupra lui Orban pentru incheierea unui acord cu liderii internationali pentru un nou program de sprijin financiar preventiv, chiar daca suspendarea efectiva a fondurilor este "improbabila", au apreciat in februarie analisti ai Morgan Stanley.

Comisia Europeana a dat Ungariei un termen de o luna pentru modificarea a doua legi controversate, privind justitia si protectia datelor, cu avertismentul ca in caz contrar va fi actionata in justitie, dar a decis sa suspende procedura de infringment referitoare la independenta bancii centrale.

Citeste si:

CE a decis totodata sa nu inceapa negocierile cu Ungaria pentru un program preventiv de finantare de 15-20 de miliarde de euro din partea UE si FMI pana cand problemele semnalate in cele doua legi nu vor fi rezolvate.

Orban a cerut in noiembrie anul trecut sprijinul FMI pentru un nou program de sustinere financiara, dupa ce forintul s-a depreciat la un minim record, iar ratingul Ungariei a fost retrogradat la nivelul "junk", nerecomandat pentru investitii.

In privinta deficitului bugetar, o propunere a CE da Ungariei un termen de sase luni pentru a lua masuri sa corecteze deficitul bugetar intr-o maniera sustenabila si credibila.

Propunerea va fi discutata de ministrii de Finante ai UE saptamana viitoare.

Comisia a redus in februarie estimarea privind evolutia economiei Ungariei in acest an, de la o cresetere de 0,5% la un declin de 0,1%. Pentru anul viitor este prognozata o crestere de 1,6%.

Guvernul de la Budapesta anticipeaza o crestere intre 0-0,5%.