"Franta a cerut ca Europa sa adopte o lege «cumpara produs in Europa» dupa modelul legii «cumpara produs in SUA» pentru ca astfel de banii publici europeni sa beneficieze companiile care produc in Europa. Comert corect da, nu concurenta neloiala", a spus presedintele francez in timpul unui miting electoral la Villepinte, in apropierea Parisului, noteaza Mediafax.

Statul francez ar putea aplica unilateral aceasta regula, daca nu se ajunge rapid la un acord la nivel european, a adaugat el.

"Daca in urmatoarele 12 luni nu se inregistreaza progrese serioase in privinta cerintei reciprocitatii cu principalii parteneri, atunci Franta va aplica unilateral aceasta regula pana cand negocierile vor avea succes", a avertizat Sarkozy.

Citeste si:

Citand exemplul SUA, unde legislatia rezerva o parte din achizitiile de stat pentru companiile mici americane, presedintele francez a declarat ca va cere ca IMM-urile europene sa aiba asigurata o cota din achizitiile publice.

La fel ca si in cazul primei masuri, daca dupa 12 luni nu exista progrese la nivel european, Franta va incepe aplicarea unilaterala.

Legea "cumpara produs in SUA" a fost introdusa in anii '30, in timpul Marii Depresiuni. Masura protectionista a impus guvernului federal achizitia de bunuri fabricate in Statele Unite, pentru a sustine productia nationala.