Boardul Alpha Bank a cerut actionarilor sa anuleze fuziunea cu EFG Eurobank din cauza impactului restructurarii datoriilor Greciei asupra bancilor, a anuntat miercuri institutia elena de credit, informeaza Mediafax.
Actionarii celor doua banci au aprobat in noiembrie fuziunea, in urma careia ar fi fost creata cea mai mare banca elena, bine pozitionata pentru a face fata crizei datoriilor de stat, care a cauzat retrageri de depozite si cresterea creditelor neperformante, transmite Reuters.

Insa conversia de obligatiuni prin care Grecia si-a redus datoria de stat cu peste 100 miliarde euro a indus pierderi mult mai ridicate celor doua banci fata de nivelul estimat la incheierea acordului de fuziune.

"Consiliul Alpha Bank va convoca adunarea generala a actionarilor, unde va propune revocarea deciziei de fuziune adoptata pe 15 noiembrie", a declarat un purtator de cuvant al bancii.

Un alt oficial Alpha Bank a declarat pentru Reuters ca adunarea actionarilor va fi convocata pentru 27 martie.

Expunerea Alpha Bank pe datoria de stat a Greciei este cu aproximativ 50% mai mica decat cea a EFG Eurobank.

Actiunile celor doua banci erau in urcare cu aproximativ 5% miercuri dimineata la Atena.
Analistii considera ca retragerea Alpha din acord ar putea pregati terenul pentru alte fuziuni sau achizitii in sistemul bancar elen.

Eurobank considera ca fuziunea ar fi fost benefica pentru ambele parti, a declarat pentru Reuters o sursa oficiala din cadrul bancii.

"Consideram ca tranzactia avea sens si ar fi putut aduce sinergii serioase, dar daca Alpha nu mai vrea nu putem face o casatorie cu forta", a aratat sursa citata.

Grupul rezultat in urma fuziunii ar fi fost a 23-a banca din zona euro dupa active, cu active totale de 145 miliarde de euro, credite de 98 miliarde de euro si depozite de 68 miliarde de euro.

Ambele grupuri financiare elene sunt prezente si in Romania. EFG Eurobank controleaza Bancpost.

Fuziunea Alpha Bank Romania - Bancpost ar fi reprezentat cea mai mare consolidare efectuata vreodata in sectorul bancar romanesc si ar fi creat a treia mare banca de pe piata, cu active de 30 miliarde lei.

Consiliul Concurentei a aprobat anul trecut fuziunea Alpha Bank Romania cu Bancpost.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri