Polonezii au realizat dupa anii de criza economica ca solutia iesirii din impas nu este moneda euro ci zlotul, moneda nationala a Poloniei, noteaza Washington Post.

Propria moneda a protejat tara de socurile economice din tarile euro si in momentul de fata putini sunt cei care mai doresc trecerea la moneda unica.

In 2008, premierul Donald Tusk preciza ca adoptarea monedei euro se va realiza in 2011. Acum nici un politician nu mai face pronosticuri cu privire la acest subiect.

Cu 38 de milioane de locuitori, Polonia este a doua tara ca populatie dupa Marea Britanie care nu a adoptat moneda euro. Economia ei este propulsata de un zlot stabil care i-a asigurat cea mai mare crestere economica din cele 27 de tari europene in timpul crizei datorita exporturilor si a consumului intern, iar pentru 2012 se prevede o crestere economica de 2,5%.

Polonezi sunt neincrezatori cu privire a adoptarea monedei unice dupa ce au vazut problemele cu care s-au confruntat alte tari. Exemplul Greciei a demonstrat ca o tara aflata in impas nu-si poate devaloriza moneda pentru atragerea investitorilor si a turistilor, iar Slovacia si Estonia, alte tari din fostul bloc comunist care au trecut la euro, trebuie sa contribuie acum cu fonduri proprii la salvarea altor tari europene aflate in dificultate.

Citeste si:

Locuitorii sunt de parere ca zlotul va permite mentinerea unor preturi mai mici, astfel turistii vor fi atrasi mai usor, iar producatorii vor beneficia in acest fel mai mult .

Economistii polonezi sunt de parere ca adoptarea euro ar fi incetinit cresterea economica cu cel putin 2 procente pe an in timpul recesiunii. In perioada 2008-2009 deprecierea zlotului cu o treime fata de euro a ieftinit bunurile natioanale si le-a facut mai atractive pentru importatori.

In momentul de fata 60% dintre polonezi sunt impotriva adoptarii euro, fata de 22% in 2002.