Jim Yong Kim este fost director al departamentului HIV/SIDA al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a declarat vineri un oficial al administratiei presedintelui Barack Obama.

Casa Alba urmeaza sa faca anuntul oficial in cursul zilei de vineri.

Angola, Nigeria si Africa de Sud sustin la presedintia Bancii Mondiale pe ministrul de Finante nigerian Ngozi Okonjo-Iweala, economist si diplomat respectat.

Actualul sef al Bancii Mondiale, Robert Zoellick (foto), se va retrage din functie in iunie, la incheierea mandatului.

"Sustinerea lui Okonjo-Iweala corespunde convingerii ca numirea liderilor Bancii Mondiale si FMI trebuie sa se bazeze pe merite si sa fie deschisa si transparenta", se arata intr-un comunicat al celor trei tari.

Statele Unite au detinut presedintia Bancii Mondiale de la infiintarea institutiei, dupa al doilea Razboi Mondial, iar un european a condus intotdeauna Fondul Monetar International.

Citeste si:

Brazilia ar vrea sa nominalizeze un fost ministru de Finante din Columbia, Jose Antonio Ocampo, dar nu o poate face fara sprijinul Columbiei, care este improbabil.

Rusia s-a abtinut sa sustina public un candidat din afara SUA, dar a cerut in schimb un rol mai important al tarilor emergente mari in conducerea institutiilor financiare internationale.

Pana la termenul limita de vineri, care expira la ora 22:00 GMT, singura candidatura oficiala a fost cea a economistului american Jeffrey Sachs, care a recunoscut insa ca nu are sprijinul lui Obama. Candidatura sa este sustinuta de un grup de tari in dezvoltare mai mici, precum Bhutan, Timorul de Est, Haiti, Kenya, Guatemala si Chile.

Sursa foto: ©vSimone D. McCourtie / World Bank